Afbeelding
Beeld: Archief SVV Scheveningen

Jan van Leeuwen, de grondlegger van Scheveningen Zaterdag

Sport

Blijkbaar had het bestuur van SVV Scheveningen in de jaren ‘80 een vooruitziende blik. Langzaam maar zeker begon men namelijk de pijlen te richten op het eerste zaterdagelftal van de club.

Een gedurfde actie want de Zondag 1 was namelijk al vanaf de oprichting (1919) het vlaggenschip van de vereniging geweest. Achteraf een uitstekende beslissing want anno 2021 is SVV Scheveningen al meer dan 25 jaar toonaangevend in de top van het zaterdagvoetbal. Zonder iemand tekort te doen is volgens mij trainer Jan van Leeuwen toch wel de grondlegger van het succesvolle zaterdagteam.

Jan van Leeuwen (geboren op 29 december 1937) is sowieso een unieke persoonlijkheid in de Haagse voetbalhistorie. De oud-voetballer van GONA werd namelijk in het seizoen 1968-1969 trainer/coach van zowel de zaterdag- als de zondagselectie van Scheveningen. Daarnaast functioneerde hij ook nog als verzorger bij beide teams. Dit hield hij maar liefst drie seizoenen vol en vertrok vervolgens naar GDA. Na een aantal clubs getraind te hebben keerde Jan in de begin jaren ‘80 terug op Houtrust. Eerst als jeugdtrainer, vervolgens twee seizoenen bij de Zondag en vanaf seizoen 1982-1983 tot en met 1986-1987 bij de Zaterdag.

Als trainer bij de Zaterdag gebruikte Jan van Leeuwen een aantal jonge getalenteerde spelers, zoals Fred van Dokkum, Patrick Fieret, Bas van de Graaf en keeper Chris Hoogerweij om een geheel nieuw elftal te formeren. Scheveningen had in die tijd bij de jeugd sowieso zeer getalenteerde spelers lopen die zich stuk voor stuk moeiteloos in het eerste elftal wisten te spelen. Dit waren onder andere Cees van der Berg, Ron Cramer, Nico de Jager en John Kramer. Later voegden zich daar onder andere ook nog John Blok (van FC Den Haag) en de gebroeders Marcel en Ron de Jager bij.

Het jonge elftal van trainer Van Leeuwen begon zijn vruchten af te werpen met als gevolg de terugkeer in de 4e Klasse KNVB in 1984. Legendarisch was natuurlijk het seizoen 1986-1987 waarin zowel SV’35 als Scheveningen in de competitie op een gedeelde eerste positie eindigden. In Naaldwijk volgden vervolgens twee beslissingswedstrijden tussen deze eeuwige rivalen. Nadat de eerste wedstrijd in 0-0 was geëindigd, wist Scheveningen namelijk de tweede beslissingswedstrijd met 3-2 te winnen en promoveerde hiermee naar de 3e Klasse. Een kroon op het werk van Jan van Leeuwen, die na dit seizoen als trainer afscheid nam van ‘zijn’ team en verder ging als verzorger bij SVV Scheveningen.

De rest is geschiedenis! SVV Scheveningen stootte door naar het hoogste niveau (1e Klasse) van het zaterdagvoetbal met als hoogtepunt in de clubhistorie het Algeheel landskampioenschap bij de amateurs in seizoen 1995-1996.

De inmiddels 83-jarige Jan van Leeuwen zien we niet zo veel meer en dus voor mij een extra reden om hem nog één keer ‘in the spotlights’ te zetten.

Tekst: Rob Pronk

}