Afbeelding
Beeld: EMK

Vissers luiden noodklok tijdens protest

Algemeen

Zaterdag hebben honderden vissers bij de Afsluitdijk gedemonstreerd tegen de uitrol van nieuwe windmolenparken. “De visserij moet wijken voor deze kolossale gehaktmachines en ze zijn niet volgens de Europese richtlijnen geplaatst”, aldus Dirk Kraak van vissersactiegroep EMK. “Vandaar dat wij de noodklok luiden.”

Een vloot van ongeveer zestig IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters met fakkels en vuurpijlen zorgde voor veel stampij langs de Afsluitdijk. Met op de achtergrond het Windmolenpark Fryslân konden de vissers geen betere locatie treffen om een statement naar de bevolking, politiek en de overheid maken. De vissers moeten het veld ruimen voor dergelijke windmolenparken omdat de turbines beslag leggen op hun viswateren.

Zij vragen zich terecht af of ze nog wel mogen vissen en of hun zonen en kleinzonen het beroep kunnen voortzetten. Volgens vissers hebben windmolens op zee bovendien een enorme impact op het mariene milieu. “En omdat de overheid weet dat er nadelige gevolgen zijn, stelt de overheid elders op zee ter compensatie een natuurreservaat in, waar wij ook ook niet mogen komen. Dus worden we zo dubbel gepakt”, aldus Arie Rog van de SCH-10.

Normaliter vindt er een milieueffectrapportage (MER) plaats alvorens ergens wordt begonnen aan een groot project op het water, maar ook aan wal. Na grondig spitten met enkele deskundigen is Dirk Kraak erachter gekomen dat al die windmolenparken zijn geplaatst zonder milieueffectrapportage. “Er wordt een vuil spel op hoog niveau gespeeld”, aldus Kraak.

}