Afbeelding
Foto: Nico Mos

Nick Taal: “Bij ZVV Den Haag komen alle lagen samen”

Sport

In 2013 fuseerde de zaalvoetbalverenigingen SV Noordzee en Snoekie tot ZVV Den Haag. Toentertijd was Nick Taal al bijna zeven jaar voorzitter bij SV Noordzee en die rol heeft hij voortgezet bij de nieuwe zaalvoetbalvereniging. “Het is nog steeds een leuke hobby”, zegt Nick, die een inkijkje geeft in de club en vooruitblikt over de toekomst van ZVV Den Haag.

De 59-jarige Nick is al weer zo’n negen jaar voorzitter van ZVV Den Haag. “Niemand wil het doen, dus blijf ik op mijn post”, lacht hij. De zaalvoetbalvereniging is volgens Nick een gezellige, multiculturele vereniging, waarin min of meer alle lagen van de Haagse bevolking samenkomen. “Een afspiegeling van de Haagse bevolking kun je wel zeggen.”

Zelf voetbalt hij ook nog steeds in het 21e team van de zaalvoetbalvereniging. Hij zag veel veranderen door de jaren heen. “Het huidige niveau van het zaalvoetbal kun je niet meer vergelijken uit de tijd dat Max Tjaden en Edwin Grünholz nog in de zaal actief waren. Het huidige zaalvoetbal is sowieso sneller, maar ook meer fysiek. Het is meer een spel van het collectief geworden”, legt Nick uit. Ook op landelijk niveau zijn er verschuivingen. “Hier in Den Haag leeft het zaalvoetbal minder dan in Noord-Brabant en Noord-Holland. Daar zitten de tribunes nog vol bij eredivisiewedstrijden.”

ZVV Den Haag heeft momenteel 29 zaalteams. “We hebben meer dan 300 leden. Het is geen must om op het hoogste niveau te acteren, maar een grote stad als Den Haag moet zowel een mannen- als een vrouwenzaalvoetbalteam hebben dat op het hoogste niveau uitkomt, mits dat betaalbaar is natuurlijk”, aldus Nick. ZVV Den Haag heeft twee damesteams. “Daarvan speelt het eerste team op het hoogste niveau. René Havermans is daar trainer-coach. Hij doet het prima en past gewoonweg bij ons.”

Nick ziet dat er bij ZVV Den Haag weinig doorstroming is vanuit de lagere teams naar het eerste team. “De jeugdcompetitie komt hier niet echt van de grond, ondanks dat er een paar jaar geleden een pilot hadden voor jeugdzaalvoetbal. Dus ieder jaar kijken wij uit naar versterking.” Meer jeugd naar het zaalvoetbal trekken is een blijvende wens van Nick. “Daar zou ik graag budget voor willen realiseren. Er loopt zoveel talent rond. Als je dat talent goed kunt begeleiden, moet er wel haast iets moois gaan groeien.”

Toekomst

Ondanks dat de Haagse jeugd nog niet warm loopt voor het zaalvoetbal ziet Nick de toekomst van ZVV Den Haag rooskleurig in. “ZVV Den Haag is zo gezond als een vis en wordt steeds groter. We hebben nu alweer drie teams op de lijst staan, die volgend seizoen bij ons willen ballen. En er zijn al poules waar drie teams van onze vereniging in uitkomen”, vertelt Nick enthousiast. “Qua sponsoring zouden wij nog meer kunnen uitbreiden. Ik hoop ook op dit vlak vers bloed te kunnen verwelkomen. Zo zijn we momenteel op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.”