Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Freek van Eijk: “Ik ben bij SVV gekomen om gewoon lekker te voetballen”

Sport

Freek van Eijk (19) is dit seizoen overgekomen van Excelsior en voelt zich al prima thuis bij SVV Scheveningen. Freek kan in de voorhoede op iedere positie uit de voeten, maar speelt toch het liefst in de spits. Voorlopig heeft hij voor één seizoen getekend.

De coronaperiode was ook voor Freek een periode van alleen maar trainen. “Ik had voor mijzelf een schema ontwikkeld dat ik per week minimaal drie keer hard kon lopen, plus de trainingen op het veld. Maar, eerlijk is eerlijk, het wedstrijdelement in het weekend ontbrak, dus was het trainen om het trainen. De motivatie lag daardoor wel een stuk lager”, blikt Freek terug op die periode. “Ik heb altijd in mijn hoofd gehad om de top te halen dus was dat ook een reden om door te blijven trainen.”

Excelsior

Freek begon met voetballen bij Monster, waar hij woont en is opgegroeid. “Ik ben daar in de jeugd begonnen. In de D1 ben ik naar FC ‘s-Gravenzande gegaan. Ook omdat daar een vriendje van mij voetbalde. Ik kwam daar in de C1 en we speelden in de derde divisie, dus een mooi niveau. Na 2,5 jaar ben ik door Excelsior gescout. Eerst liep ik daar stage en speelde wedstrijden mee, maar snel was ik goed genoeg bevonden. Ik kwam bij Excelsior in 0-17 en mocht meedoen met Jong Excelsior, ook al omdat ik vaak mee trainde met het eerste. De kans zat erin dat ik door zou stromen. Maar er werd op een gegeven moment een nieuwe trainer aangesteld (Marinus Dijkhuizen, red.), die meer op had met de oudere generatie. De kans voor jonge spelers kwam er niet echt. Ook de doorstroming vanuit de jeugd stokte. Dan moet je op een gegeven moment een keuze maken.”

Scheveningen

Freek is dit seizoen nieuw bij SVV Scheveningen. “Scheveningen is voor mij een club in de buurt en het niveau waarop de club acteert was ook een belangrijk punt. De hoofd jeugdopleiding, Marco van Lochem, zag dat ik het niet echt meer naar mijn zin had bij Excelsior en vroeg of ik voetballen in de 2e divisie misschien wel leuk zou vinden. Zo is dat balletje gaan rollen”, legt Freek uit. “Ik heb nog wel gekeken bij andere BVO ’s zoals Den Bosch en NAC Breda. Maar dat vond ik net weer te ver. Nu kan ik gewoon vanaf mijn ouderlijk huis naar Scheveningen komen. Ook vind ik het 2e divisie niveau een goed niveau om mij te laten zien. Ik kijk een beetje wisselend terug op mijn eerste maanden bij Scheveningen. Het begin was onwijs goed. Er zat een stijgende lijn in, maar door blessures ben ik toch teruggeworpen. Ook kwam ik op een andere positie te spelen. Liefst speel ik in de spits, maar ook op andere posities voorin kan ik uit de voeten. Ik ben hier binnengekomen om gewoon lekker te voetballen en het naar mijn zin te hebben. Tot nu toe is het mij goed bevallen.”

Trainer John Blok ziet in Freek een jonge talentvolle speler, die zich bij SVV Scheveningen verder kan ontwikkelen in het seniorenvoetbal. “Freek levert veel arbeid, is een speler met scorend vermogen en heeft een enorme drive. Hij kan vanuit de spits, rechtsbuiten of eventueel op de nummer tien-positie worden ingezet. Hij heeft in het begin flinke stappen in zijn ontwikkeling gemaakt en was de eerste wedstrijden dan ook basisspeler. Momenteel komt hij terug van een blessure”, aldus Blok.

Freek vindt John Blok een bijzondere trainer. “Hij is heel rustig en observeert heel goed”, meent Freek, die in de winterstop verder praat over eventuele contractverlenging.

Tekst: Nico Mos