Afbeelding
Foto: PR
Advertorial

Handig, zo’n notaris ‘aan huis’. Maar regel belangrijke dingen op tijd

Ondernemend

De familie Backer is groot. Oma Cathrien en opa Dirk zijn eind zeventig en vorig jaar getrouwd. Zij en de (klein)kinderen uit hun wederzijdse gezinnen hebben af en toe hulp van de notaris nodig. Hun herkenbare situaties lees je hier.

Ineens had Jaap, de zoon van Dirk, bezorgd op de stoep gestaan. “Ik wil weten of jullie alles goed geregeld hebben qua nalatenschap. Want Mariëlles vader is natuurlijk overleden, en haar moeder kreeg de ziekte van Alzheimer. Daarom wilden we alles gaan regelen met de notaris. Maar dat liep anders dan we hoopten.”

Vertrouwde omgeving
Het leek een prettige optie; de notaris zou aan huis komen en alles rondom het testament doorspreken. Fijn, want dan kon Jaaps schoonmoeder gewoon in haar vertrouwde omgeving praten over haar wensen. “Ook wilden we Mariëlle voor overige zaken gevolmachtigde laten maken”, vertelt Jaap aan z’n vader. “Maar mijn schoonmoeder had een slechte dag. Toen de notaris kwam, begreep ze eigenlijk niet waarvoor het was. En ineens vroeg ze waar haar man was - die dus overleden was. Tja, toen vond de notaris haar niet wilsbekwaam. Niet om het testament te bespreken, en laat staan om iets te tekenen. We zijn dus te laat. En nu moeten we een hele andere weg bewandelen.”

100 erfgenamen
Het speet Dirk dit te horen, want hij had zijn kinderen kunnen waarschuwen. Hij wist dat dit zo werkte. Dat had de notaris verteld toen Cathrien vorig jaar een testament had opgesteld. “Goed dat je dit tijdig regelt”, had hij gecomplimenteerd. “Wij maken namelijk ook mee dat we na overlijden zonder testament, alle erfgenamen moeten achterhalen. Bij grote families zijn het er soms wel 100. Het is een tijd- en geldrovend traject, soms ook tot in het buitenland”, zei de notaris. “En meestal komt de nalatenschap bij andere familieleden terecht dan de overledene had gewild.”

Liever voorkomen
Dirk besloot alsnog bij alle kinderen te checken hoe het bij henzelf en eventueel bij hun schoonouders geregeld was. Bij Jaap en Mariëlle kwam het goed. De notaris had geholpen met het alternatieve traject. Maar dit voorkomen was fijner geweest.

Ellens & Lentze Notariaat en Mediation

}