Afbeelding
Foto: PR

Omwonenden brengen bezoek aan de Sorlandet

Algemeen

Op zondag 12 mei begaven vijf bewoners van de Dr. Lelykade zich naar de Eerste Haven, nieuwsgierig naar het imposante zeilschip dat daar lag afgemeerd: de Sorlandet. Dit majestueuze vaartuig fungeert als schoolschip, momenteel als examenlocatie voor studenten van de Internationale Hogeschool van Den Haag. Op initiatief van Bert Hoogenboom werden de scholieren verrast met tien huurfietsen gedurende hun verblijf in de haven.

De kapitein van de Sorlandet, een trotse Nederlander, leidde het gezelschap rond op het schip, waar meer dan zestig scholieren en acht leraren samen met de maritieme crew verblijven. Aan boord krijgen de leerlingen niet alleen academische lessen, maar ook lessen in leiderschap en samenwerking.

Privacy is schaars aan boord, met jongens en meisjes gescheiden slapend, maar de hangmatten dicht bij elkaar. De enige deur die echt gesloten kan worden, is die van het toilet. De dagen zijn strak gepland met lessen, huishoudelijke taken en wachten op dek.

Dit strakke schema is niet zonder reden. Het leert de studenten waardevolle lessen in samenwerking en discipline. Zoals de kapitein opmerkte, ouders ontvangen bij thuiskomst vaak een ander kind, waar beide partijen aan moeten wennen. Toch is er ook tijd voor ontspanning, vooral tijdens langere aanmeringen zoals in Puerto Rico en de Canarische Eilanden, waar ouders twee keer per jaar een week kunnen doorbrengen met hun kinderen.

Tijdens het bezoek werden de huurfietsen afgeleverd, en het enthousiasme van de kinderen was niet te missen. Het bezoek werd afgesloten met koffie en taart in de kapiteinshut, waar de kapitein geduldig alle vragen van de omwonenden beantwoordde. Het was een leerzaam en informatief bezoek, verrijkt door de warme gastvrijheid van de bemanning.

}