Afbeelding
Foto: Valerie Kuypers

Nieuwe borden geplaatst ter bescherming zeehonden

Algemeen

In het voorjaar rusten zeehondenpups vaak uit op het strand. Zeehonden en loslopende honden zijn geen goede combi. Daarom is het advies: hond aan de lijn en houd zelf altijd minimaal 30 meter afstand. De gemeente Den Haag plaatste hiervoor nieuwe borden op het strand.

Boswachter Willem van gemeente Den Haag: “Zeehonden schrikken van honden die rennend en blaffend op ze afkomen. Ze raken gestrest en kunnen gewond raken als honden te dichtbij komen. Bijtincidenten overleven ze vaak niet. Hou daarom je harige vriend, ook je lieve gezinshond, aan de lijn. Zo bezorg je de zeehond een ontspannen dag.”

Zeehonden raken ook gestrest van mensen. Houd minimaal 30 meter afstand, raak het dier niet aan en probeer het dier niet terug de zee in te jagen. Het dier ligt niet voor niets op het strand. Dat klinkt misschien logisch, maar begin maart kregen handhavers nog een melding van mensen die een zeehond hadden geprobeerd te aaien. “Doe dat niet! Ook voor je eigen veiligheid. Zeehonden zijn gevaarlijk; het zijn de grootste roofdieren van ons land. We snappen dat de pups er schattig uitzien, maar ze kunnen heel hard bijten. Je bent zo een paar vingers kwijt”, zegt Willem. Het betrokken zeehondje is overigens toen opgehaald door Zeehondencentrum Pieterburen.

Op verschillende plekken op het strand staan extra borden met de adviezen. 

}