Afbeelding
Foto: PR

Scheveningse inbreng op Haagse Koningsnacht

Algemeen

Op 26 april is het vanaf 19.00 uur in de hele Haagse binnenstad weer feesten, springen en dansen op positieve, high-energy vibes aan de Hofvijver, op het Kerkplein, de Grote Markt en aan het Lange Voorhout tijdens The Life I Live 2024. De eerste namen voor het festival tijdens Koningsnacht zijn vandaag bekend gemaakt en daar zit ook het Scheveningse Kopsmart bij.

Kopsmart (het Scheveningse woord voor hoofdpijn) bestaat uit Scheveningers Arie Spaans jr. en Remco Prins en is de eerste band die zingt in het Schevenings dialect. Ze brengen verrassende nummers met teksten in dialect gezongen op nieuwe muziek. “De teksten gaan over de zee en de mensen aan de kust, vroeger en nu, met een lach en een traan. De muziek heeft rock, ska, country en gipsy invloeden”, aldus Spaans. Het debuutalbum van Kopsmart getiteld ‘Schrêwende mêwe’ werd in 2022 tijdens Vlaggetjesdag gelanceerd.

De optredens van Kopsmart worden altijd goed ontvangen. “Jong of oud, op Scheveningen of in Den Haag, men is aangenaam verrast. Niet alleen door het Schevenings, maar ook door de muziek”, vertelt Spaans. “Wat mij heeft verrast is dat men in Den Haag vaak niet eens weet dat er een Schevenings dialect bestaat, wat in Scheveningen zelf nog maar weinig wordt gesproken. Een dialect of taal is de ziel van een cultuur en ik vind het belangrijk om iets van de Scheveningse cultuur te bewaren en door te geven. Als je je roots kent, dan leer je jezelf beter kennen.”

Op vrijdag 26 april zal Kopsmart ook de Haagse Koningsnacht kennis laten maken met hun muziek in het Scheveningse dialect. Klik hier voor meer over het programma van The Life I Live.

}