Afbeelding
Foto: Arnaud Roelofsz

Aftrap eerste Scheveningse innovatieweek in Muzee

Algemeen

Afgelopen maandag opende wethouder Anne Mulder de eerste Scheveningse innovatieweek voor basisschoolleerlingen in Muzee Scheveningen.

Zeshonderd leerlingen van groep 4, 5 en 6  van zeven Scheveningse basisscholen maken kennis met de traditionele ambachten van Scheveningen, zoals het garnalen pellen en het netten boeten, en de nieuwe technologie aan de kust van Scheveningen waaronder het telen en oogsten van zeewier, mariene- en windenergie.

Samen met de Vrienden van Muzee Scheveningen, DMEC Dutch Marine Energy Centre, The Seaweed Company en Techniek aan Zee van het Maris College heeft Muzee Scheveningen een programma ontwikkeld waar het onderzoekend leren, proeven, maken oftewel ervaren centraal staat. In verschillende workshops leren de leerlingen op een interactieve manier hoe mariene energie werkt, ze maken kennis met vier verschillende mariene energietechnieken. Energie uit golfslag, energie uit eb en vloed, energie uit warm en koud water en uit zoet en zout water. Verder leren ze hoe zeewier voor de kust van Scheveningen in zee offshore wordt geteeld en geoogst en hoe windenergie werkt. “We maken met de leerlingen een miniatuur wind-, golf en zeewierpark en met het zeewier gaan de leerlingen koekjes kneden zodat de ouders thuis ook kunnen ervaren hoe dat proeft”, aldus projectleider Hendrikje Claassen.

De Scheveningse Innovatieweek is een terugkerend festival. Hiermee hoopt Muzee dat het een onderdeel wordt van het curriculum van de Scheveningse en Haagse basisschoolleerlingen. De Scheveningse Innovatieweek is een onderdeel van een nieuwe programmalijn van Muzee Scheveningen: ‘Toekomst aan de Noordzee’.

}