Afbeelding
Foto: Dick Teske

Herdenking Scheveningse zeelieden

Algemeen

Op vrijdag 3 juni aanstaande wordt de jaarlijkse herdenking van de Scheveningse Zeelieden gehouden. Om 19.00 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk aan de Keizerstraat. Eerder op de dag vindt ook een herdenking plaats bij het monument aan de Hoge Scheveningseweg.

Op vrijdag 3 juni aanstaande worden alle op zee gebleven Scheveningse zeelieden herdacht. Allereerst vindt er in de middag een kranslegging plaats bij het monument ter nagedachtenis aan de in de Eerste Wereldoorlog omgekomen Scheveningse vissers aan de Hoge Scheveningseweg. Aanvang: 15.30 uur.

‘s Avonds start de herdenkingsbijeenkomst om 19.00 uur in de Oude Kerk. Ds. Jan Maasland spreekt het herdenkingswoord in de kerk, waarbij kinderen van de Oranjeschool een gedicht zullen voordragen en Arie Spaans een lied zal zingen. Het Christelijk Mannenkoor Scheveningen, wat dit jaar 70 jaar bestaat, zal tijdens de herdenking in de Oude Kerk de verdere muzikale omlijsting verzorgen.

Aansluitend aan de bijeenkomst in de Oude Kerk wordt een stoet gevormd naar de boulevard, waar bij het monument De Vissersvrouw rond de klok van 20.00 uur, de krans- en bloemenlegging zal plaatsvinden. Burgemeester Jan van Zanen spreekt namens het gemeentebestuur en Joke Tuit draagt het gedicht ‘De Zee die steeds weer nam’ van Inge Lievaart voor. De klinker Wout Bruin geeft een minuut stilte aan met de slagen op de klink. Op zee zal voor het monument de reddingboot Kitty Roosmale Nepveu van de KNRM een eerbetoon brengen.

Na de plechtigheid op de boulevard bij het monument van De Vissersvrouw zal er gedefileerd worden langs het VissersNamenMonument op de beneden boulevard waar de Stichting Oud Vissers traditiegetrouw een bloemstuk plaatst. Na de plechtigheid kan men elkaar ontmoeten in de Oude Kerk.

De herdenkingsdienst in de kerk wordt dit jaar uitgezonden via de kerkomroep en YouTube. De stream kunt u vinden op www.oudekerkscheveningen.nl/media.