Afbeelding
Foto: PR

Marine-monument komt terug aan de boulevard

Algemeen

Na ruim 3,5 jaar komt het Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine weer terug naar de Scheveningse boulevard. Het monument moest tijdelijk wijken voor de herontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofdgebied.

In de tussentijd was het monument opgeslagen op het voormalige zenderpark bij Duindorp, waar het onlangs is weggehaald voor een restauratie. De herontwikkeling van het Noordelijk Havengebied zou aanvankelijk al bijna afgerond moeten zijn, maar uiteindelijk is het echte werk op de locatie nu pas begonnen.

Omdat terugplaatsing op zijn definitieve locatie nog een aantal jaren op zich laat wachten, is op initiatief van Bewonersorganisatie Havenkwartier (BOH) gekeken of het monument tijdelijk op een andere locatie langs de Scheveningse kust kon worden teruggeplaatst. In overleg met de gemeente is besloten het gerestaureerde monument tijdelijk terug te plaatsen op het talud tegenover Woonzorgcentrum Het Uiterjoon.

Op maandag 16 mei aanstaande begint een aannemersbedrijf met de voorbereidingen voor het tijdelijk terugplaatsen van het Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine op het talud tegenover Het Uiterjoon. Dit is een tijdelijke locatie, zodra de definitieve plek ‘aan de overkant’ van de Vissershavenweg beschikbaar is, zal het monument naar die plek verhuizen.

Het Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine is opgericht ter nagedachtenis aan de circa 3000 leden van de Koninklijke Marine die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.