Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Meiden- en vrouwenvoetbal SVC’08 zit in de lift

Algemeen

Het gaat goed met de meiden- en vrouwentak van voetbalvereniging SVC’08. Toch zijn er nog steeds wensen, aldus Sylvia den Heijer, Patrick Janssen en Ronald Vrolijk. Eén daarvan zien zij graag verwezenlijkt, namelijk meer meiden die zich als lid willen aanmelden, zodat er per leeftijdscategorie minimaal twee teams zijn.

Patrick Janssen traint de Dames 1 en 2 en is daarnaast de technisch coördinator van het meiden- en vrouwenvoetbal bij SVC’08. “Natuurlijk wil Dames 1 promoveren naar de 3e klas, maar eigenlijk komen we ieder jaar net iets tekort. Zouden we wel promoveren, dan worden we A-categorie. Daar zit een nadeel aan verbonden, vind ik, want dan mag je niet meer door wisselen. Ik denk dat als de KNVB op dat gebied de hockeyregels overneemt dat zeer goed zou zijn, want dan wordt het spel ook aanvallender.” 

Sylvia den Heijer speelt in Dames 2 van SVC’08 en zit ook in de Activiteitencommissie. “Het meiden- en vrouwenvoetbal is wel een ondergeschoven kindje geweest, maar Patrick heeft er wel voor gezorgd dat de dames hier echt op kaart gezet zijn. Met onder meer een vrouwencommissie. Met meiden- en damesvoetbal verandert ook de sfeer in de vereniging.” 

Structuur

Ronald Vrolijk voetbalt zelf in Veteranen 2 en daarnaast is hij, samen met Maaike Spaans, trainer van MO 13 2. “Het meidenvoetbal bij SVC’08 staat er heel goed op, vind ik. Vanuit onder 9, onder 11 en onder 13 zit een goede opbouw en doorstroom. We hebben helaas geen onder 15-team, maar wel twee onder 17-teams. Een aantal jaren geleden zijn we begonnen met één meisjesteam en dat heeft zich helemaal ontwikkeld tot de structuur, die er nu staat. En vanuit deze basis bouwen we door. We proberen om meiden beter te krijgen, een spelsysteem te ontwikkelen, zonder het plezier uit het oog te verliezen. 

We hebben een stevig platform voor jongens, omdat zij al wat langer voetballen. Nu brengen we dat er ook in bij de meiden, met aandacht voor het feit dat meiden soms een andere aanpak nodig hebben dan jongens. Dat zit hem in zowel het voetbaltechnische aspect, als in de benadering. Waar jongens vaak op hun zesde voor voetbal kiezen, stromen de meisjes meestal later in. Op trainingen hebben we daarom bij de meiden juist veel aandacht voor balbehandeling en techniek.” Patrick vult aan: “Ik ben het volledig met Ronald eens. Kijk, 70 tot 80 procent voetbalt hier bij SVC’08 omdat het leuk is, omdat ze het leuk vinden en vooral omdat meiden het gezellig onderling hebben. Daardoor is het veelal ook te gezellig. Bij de jongens ben je net even wat strenger dan bij de meiden.”

Verbeterpunt

SVC’08 streeft ernaar om op de jongste meidenteams, dames als trainers te hebben staan. Patrick: “Daar is het knuffelgehalte net even wat hoger en die meiden vinden dat ook leuk. Helaas is dat niet altijd haalbaar. We hebben nu zes meidenteams. We zijn momenteel bezig met een tweede meidenteam onder 9. Zo willen we van onderuit die piramide steeds groter en breder maken. Zo krijg je sowieso doorstroming naar het eerste vrouwenteam. Daar plukken we nu al de vruchten van. Anastasia Dekker is vervroegd doorgeschoven en dit jaar is Jersey Dijkhuizen doorgeschoven. Het meiden- en vrouwenvoetbal is bij SVC’08 een volwaardige tak van de club geworden.”

Ronald vervolgt: “Het streven is om uiteindelijk per leeftijdscategorie twee meidenteams te hebben. We doen dat stap voor stap, waarbij we proberen om er ieder jaar een team bij te krijgen, met op ieder team een volwaardige trainer of trainers. We kunnen daarvoor sowieso nog enthousiaste meiden en trainers gebruiken”, aldus Sylvia, Patrick en Ronald.

Tekst: Nico Mos