Afbeelding
Foto: Damian Davila

Spannende strijd voor de winst van de NK Surftour

Algemeen

De voorspellingen beloofden deze week uitstekende condities voor een fantastische tweede – en tevens laatste stop van de NK Surftour 2017 presented by GoPro.

Op woensdag kon met volle overtuiging de call gemaakt worden en kon alles voorbereid worden voor een mooie dag. Ongeveer zeventig deelnemers maakten afgelopen zaterdag hun opwachting bij het Beachstadion op Scheveningen, vanwaar de wedstrijdleiding en de jury de contest konden leiden.

De dag begon met een skippersmeeting waarbij iedereen geïnformeerd werd over een aantal belangrijke afspraken en een globale wedstrijdplanning. De grommets zouden als eerste het water in moeten, dus die waren al vroeg gestart met hun voorbereiding. Maar ook de eerste heats van de categorieën juniors en open men stonden gepland voor de ochtend. De longboarders en women hadden wat meer tijd voor een rustige start van de dag. Vanwege het grote deelnemersaantal werd er net al vorig jaar gesurft op twee podia, noord en zuid. Twee panels van juryleden werden geïnstrueerd door de head judges en zaten al vroeg klaar om de wedstrijd te starten.

De wedstrijd begon rond 9.00 uur met de eerste ronde van de grommets, die in totaal acht heats kende. Een aantal grommets scoorde in die eerste ronde veel punten, zoals Loek Engelenburg (14.33), Stef van Noordennen (12.67), Rendel Salawanej (13.17) en Mees Koch (12.50). Maar ook de twee broers Jam van der Valk en Jali van der Valk gooiden hoge ogen tijdens de kwartfinale en semi final. De finale werd later op de dag gesurft en ging tussen: Stef van Noordennen, Jam van der Valk, Rik Meeder en Jali van der Valk. De winnaar van die finale was Jam van der Valk, die Stef van Noordennen achter zich liet. De derde plek ging naar Jali van der Valk en vierde van deze finaleheat is geworden Rik Meeder. Jam won zowel de stop in Domburg als in Scheveningen en mag zich daardoor Nederlands kampioen van 2017 noemen!

Na de grommets was het de beurt aan de juniors. Een aantal surfers van deze categorie had ’s ochtends al een heat gesurft bij de grommets, dus zij waren goed opgewarmd en al gewend aan de condities in het water. De eerste heats bij de junioren waren spannend en de scores lagen dan ook erg dicht bij elkaar. En ook in de semi final beloofde het spannend te worden. De eerste halve finale ging tussen Ties Heetvelt, Thijs Visser, Senne Roeper en Koen Proost. De tweede halve finale ging tussen Jam van der Valk, Jali van der Valk, Loek Engelenburg en Jaas Roeper. Jam van der Valk won wederom zijn heat overtuigend met een puntentotaal van 15.03 en in de eerste heat won Ties Heetvelt met 11.20 punten. De finale van de juniors ging tussen Thijs Visser, Jam van der Valk, Ties Heetvelt en Jali van der Valk. Jali van der Valk, surfend in het groen, pakte een aantal hele goede golven en dat werd uiteraard gezien door de jury. Hij won dan ook de finale met 13.27 punten, met daarachter op de tweede plek Ties Heetvelt (11.50), Jam van der Valk (10.90) en Thijs Visser (8.50). Drie spannende rondes van de juniors met daarin ontzettende veel potentieel talent voor de toekomst, belooft wat voor de komende jaren! Het eindklassement van de juniors werd gewonnen door Jam van der Valk, tweede was Jali van der Valk en op de derde plaats Mees Koch.

Halverwege de dag maakten de longboarders en de shortboard women hun opwachting. De condities bleven goed voor zowel de shortboarders als voor de longboarders. Het stopte gelukkig ook met regenen waardoor het publiek op het strand de surfers kon aanmoedigen. Met tien longboarders aan de start werd er direct een halve finale gesurft. Er werden mooie turns gemaakt en hier en daar werd een nose-ride gespot. De winnaars van de halve finale, die zich daarmee plaatsen voor de finale, waren Pascal van der Mast, Danny Bastiaanse, Kay van der Valk en Emiel Tromp. In de finale waren de longboarders zeker aan elkaar gewaagd en werden er heel erg veel golven gepakt en zelfs het maximale aantal golven dat gepakt mocht worden werd bereikt. Pascal van der Mast, die de finale van de eerste stop in Domburg won, deed zijn uiterste best om ook deze stop van de NK Surftour binnen te slepen en dat is gelukt. Met 11.67 punten won hij de finaleheat van Danny Bastiaanse (10.57), Emiel Tromp (9.43) en Kay van der Valk (4.04). Pascal heeft daarmee twee stops gewonnen en is de Nederlands kampioen van 2017.

Tegelijk met de longboarders was het de beurt aan de shortboard women om te starten aan hun wedstrijddag. In de eerste heat ging de strijd tussen Mirna Boelsma, die in Domburg de eerste stop won, Richelle Salawanej, in Domburg derde, Layla van der Kleij en Sallie Winkler. De tweede heat van de open women ging tussen Dominga Valdes, Kris van Melle en Els van Hunsel. Zowel Mirna als Dominga wonnen hun eerste heat ruim en plaatsen zich daarmee voor de finale. Achter hen was de strijd spannend en waren de verschillen klein. Richelle werd tweede in heat één met 6.17 punten en Kris van Melle werd tweede in heat twee met 7.20 punten. De dames hadden na hun eerste heat even tijd om uit te rusten voordat ze hun finale moesten surfen. Richelle Salawanej werd in die finale derde met een puntentotaal van 8.25 en Kris van Melle eindigde als vierde met 5.50 punten. Richelle eindigt bovendien in het eindklassement ook op de derde plek. De tweede plek was voor Dominga Valdes (9.10) die ook in het eindklassement op de tweede plek eindigt. De winst in de finaleheat ging met 15.05 punten naar Mirna Boelsma, die daardoor ook de Nederlandse kampioen 2017 is.

De categorie open men was een verrassende en spannende categorie, mede door het wegblijven van een aantal surfers die tijdens de eerste stop in Domburg wél meededen en waarvan sommige op het podium eindigde. Voormalig Nederlands kampioen Kaspar Hamminga, surfmeester Marijn Bouwmeester, Rick Vlek, Erik Ringelberg en de winnaar van de stop in Domburg Remi Petersen deden niet mee aan de wedstrijd in Scheveningen. Dat zorgde ervoor dat er ruimte kwam in het klassement en kansen kwamen voor andere surfers om die finaleplek te behalen. In de semi final was de eerste heat tussen Pascal van der Mast, Pepijn Tigges, Jasper Meijsing en Ties Heetvelt een hele spannende heat. De scores van die heat lagen dan ook heel erg dicht bij elkaar. Pascal won met 12.97, Pepijn werd tweede met 12.47, Jasper werd derde met 11.17 en Ties werd vierde met 9.33. De tweede semi final ging tussen Tom Boelsma, Robin Kersbergen, Fabian Salawanej en Daniel Spaans. Deze heat werd gewonnen door Tom met 12.77 punten, tweede werd Robin (11.43), de derde plek was voor Fabian (9.50) en vierde in de heat werd Daniel met 7.42 punten.

De finale van de open men werd op één podium gesurft waardoor er vanuit de jurytoren commentaar gegeven kon worden en bovendien konden er scores tijdens de heat doorgegeven worden aan de surfers en aan het publiek. Dat zorgde voor een hele andere beleving van de finale, een strijd en spanning in het water en ook het publiek beleefde die finale intens. De vierde plek van de heat en ook het eindklassement ging naar Pepijn Tigges (8.60), de derde plek was voor Tom Boelsma (11.77) die tweede werd in het eindklassement, Robin Kersbergen werd verrassend tweede met 13.63 punten en pakte daarmee de derde plek in het eindklassement. De winnaar van de open men van deze tourstop in Scheveningen, die eerder die dag al de longboardfinale won, is Pascal van der Mast met 14.67 punten in zijn finaleheat.

De organisatie kijkt terug op een fantastische wedstrijddag van de NK Surftour 2017 presented by GoPro in Scheveningen. “We danken alle deelnemers, al het publiek, de juryleden en wedstrijdleiding en natuurlijk onze sponsoren die mede mogelijk hebben gemaakt dat we dit jaar een mooie NK Surftour hebben kunnen neerzetten in Domburg en Scheveningen. We hopen natuurlijk dat iedereen er volgend jaar weer bij is.”

}