Afbeelding
Foto: Dick Teske

Scheveningers organiseren fietstour voor het goede doel

Sport

“Wist je dat één op de twee Nederlanders tegenwoordig kanker krijgt?” Het zijn de woorden van Marianne Den Heijer. Zij gaat de eerste donderdag van juni voor de tweede keer op rij de Alpe d’HuZes fietsen. Het was voor Pascal Pronk en InTension Health Club Scheveningen een reden om een fietstocht te organiseren om Marianne te ondersteunen in haar uitdaging. Deelnemers fietsen zondag 21 april een route van 50 kilometer rondom Den Haag.

“Iedereen is welkom om mee te doen”, vertelt Pascal. “Je hoeft niet hard te kunnen fietsen, het is ook een saamhorigheidsritje. We starten bij InTension en gaan dan via Meijendel richting Zoetermeer. Via de andere kant rijden we terug naar Den Haag. Ergens halverwege stoppen we voor een bakkie en een stukje appeltaart, dat hoort er natuurlijk gewoon bij!”
Meedoen kan al met een mountainbike, wielrenfiets of andere sportieve fiets. Ook hoef je geen lid te zijn van InTension, dit is slechts de gastheer van deze fietstour. “Het is ergens ook wel een stukje promotie voor Scheveningen. Wij kunnen dit samen ook goed als Scheveningers denk ik, met elkaar geld ophalen voor zo’n actie. En iedereen heeft wel iemand in zijn familie of omgeving die met deze ziekte te maken heeft of heeft gehad.”

Alpe d’HuZes enorm indrukwekkend
Pascal heeft de Alpe d’HuZes zelf twee keer gefietst, en hij verwacht dat er meer deelnemers aan de fietstour zullen zijn die mee hebben gedaan. “Er zullen 21 april dan ook zeker verhalen over de Alpe d’HuZes worden uitgewisseld. Het is ook een evenement wat je enorm grijpt, het is echt niet normaal, er is zoveel emotie.”

“Ja het is echt een bizar evenement”, zegt Marianne. “Er zijn ongeveer 5.000 deelnemers, meer dan 2.500 begeleiders en dan nog vele supporters. Wij nemen gewoon een week lang die berg over, en dat mengt ook goed met de inwoners daar. ’s Morgens als je van start gaat, staat iedereen te klappen, daar kreeg ik echt kippenvel van. Die eerste rit was ook echt de mooiste, het was zo mega indrukwekkend. Bij de start staan ook mensen die zelf ziek zijn om de deelnemers aan te moedigen. Dan weet je echt waar je het voor doet. De emotie, de adrenaline, dat gaat allemaal door je lichaam.”

Verhalen uit de Franse Alpen
De rit bestaat uit veel mooie en indrukwekkende momenten vertellen Pascal en Marianne, al pratend vullen ze elkaar continu bij. “Je hebt al die kaarsjes in de bochten, die worden een dag van tevoren al klaargezet door de vrijwilligers. In het donker zie je het dan ook licht worden op de berg. De allereerste rit start om 04.30 uur, dan is het nog donker. Dit noemen ze ook wel de stilterit. Stil rijdt iedereen omhoog, niemand zegt iets
en dan in de bochten de brandende kaarsjes. Daar zijn geen woorden voor, het is zo indrukwekkend.”

Pascal: “En dan wordt het langzamerhand weer lichter en kom je langs de posters van mensen die overleden zijn, de namen op de weg voor de mensen voor wie je rijdt. Het is allemaal echt zo bijzonder en indrukwekkend. Als je dan eenmaal boven komt, sta je wel even stil, zo van ik ben er. Je wordt er gemasseerd, je eet wat en dan ga je weer voor een tweede rit.”

Beide fietsers hadden elk hun eigen reden zich in te schrijven voor de Alpe d’HuZes. In beide gevallen hadden ze iemand die dichtbij ze stond, verloren aan kanker, net als zovelen die meedoen aan dit unieke sportevenement. “Vier jaar geleden was het nog zo dat één op de vier mensen kanker kreeg, nu is dat al één op de twee. Het is gewoon een rotziekte.”

Wie mee wil fietsen op zondag 21 april, is welkom vanaf 9.00 uur bij InTension, het vertrek is om 9.30 uur. Opgeven kan via e-mail: info@in-tension.nl. Je kunt Marianne ook steunen voor de Alpe d’HuZes met een online donatie.

Tekst: Anke Haadsma

}