Afbeelding
Foto: PR
Advertorial

De notaris komt naar je toe!

Ondernemend

De familie Backer is groot. Oma Cathrien en opa Dirk zijn eind zeventig en onlangs getrouwd. Zij en de (klein)kinderen uit hun wederzijdse gezinnen hebben af en toe hulp van de notaris nodig. Hun herkenbare situaties lees je hier.

Wie door omstandigheden geen kantoor kan bezoeken, kan vragen of de notaris aan huis komt. Handig als je ineens beseft dat er een testament moet komen bijvoorbeeld.

“Wat was het gezellig met Pasen hè, oma!” Kleindochter Roos hangt met Cathrien aan de telefoon. Op eerste Paasdag waren beide families bijna voltallig aanwezig geweest, en de nodige life-events waren besproken. “Zo fijn dat we open konden praten over financiële zaken en hoe het allemaal gaat na overlijden”, zei Roos.

Naar het verpleeghuis
Cathrien en Dirk hadden alles rondom hun nalatenschap geregeld. Maar in hun omgeving was dat vaak niet het geval. Met Pasen hadden ze nog besproken dat hun bridgepartner Ton een tijd geleden in een verpleeghuis lag. Zijn vooruitzichten waren niet veelbelovend en hij wilde een testament laten opstellen. “Maar hij kon niet zelf naar de notaris gaan”, had Dirk verteld. “Toen had zijn vrouw geregeld dat de notaris naar het verpleeghuis kwam.”

Ondanks de vervelende situatie van Ton, was het een prettig bezoek geweest. De notaris kwam twee keer langs. De wensen werden besproken en daarna werd er getekend. Het resultaat was een testament precies zoals Ton het voor ogen had. Even later is Ton met een gerust hart overleden.

Formeel en imposant
Roos vertelde vervolgens over een studiegenoot, die een strandtent had overgenomen. Ook hij had de notaris laten overkomen. “Gewoon omdat het leuk was om de handtekening aan het strand te zetten! Ik wist niet eens dat dat kon, een notaris aan ‘huis’.”

Cathrien wist dat wel. “Zeker oudere mensen vinden het fijn om aan hun eigen keukentafel dingen te bespreken. Een afspraak op kantoor voelt wat formeel en zo’n notarispand is vaak imposant.”

Ze voegde eraan toe dat een notaris bij oude of zieke mensen wel altijd checkt of iemand wilsbekwaam is, en dus kan overzien wat de gevolgen van een handeling zijn. “Bij twijfel wordt er een arts geraadpleegd. Maar het is goed om te weten dat die ‘aan huis-service’ mogelijk is.”

Ellens & Lentze Notariaat en Mediation.

}