Afbeelding
Foto: PdH
ADVERTORIAL

Elektrotechnisch Bureau H.J. van der Bol viert 100-jarig jubileum

Ondernemend

Het familiebedrijf Elektrotechnisch Bureau H.J. van der Bol viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. Het bedrijf, ooit door opa en oma Van der Bol begonnen, wordt gerund door de broers Hans, Paul en Henk. En hoewel ze al in de zestig zijn, zijn ze van plan te blijven werken zolang ze het nog kan. “Zolang we er plezier in hebben, gaan we door.”

In 1904 begon opa Van der Bol in de Renbaanstraat 127 een loodgietersbedrijf, en in 1905 kreeg hij van de gemeente goedkeuring om een Smederij en Veldsmidse op te richten in de werkplaats. Die had hij kennelijk nodig voor het uitoefenen van zijn loodgietersbedrijf.

In 1924 verhuisde hij naar de Willem de Zwijgerlaan 33. “Toen bestond het pand voor het grootste gedeelte uit werkplaats, met een kleine winkel aan de voorkant.” In 1924 besloot hij om in de elektra te beginnen en al gauw werd het een bloeiend bedrijf. “Opa zat in de nieuwbouw en had op enig moment 35 man personeel in dienst. Hij heeft bijvoorbeeld in Leidse studentenflats de elektra aangelegd. Ook deed hij het onderhoud van de elektra van Huize Groenestein. Een monteur van het bedrijf kwam daar elke dag en had daar zijn eigen werkplaats.”

Toen opa in 1960 plotseling overleed, nam Henk senior het bedrijf over, samen met zijn vrouw Mien. “Hij moest eigenlijk in dienst naar Indië, maar dat ging toen niet door. Hij stopte met de nieuwbouwprojecten en werkte alleen nog voor bedrijven en particulieren. Hij rekende ook ambassades tot zijn klantenkring. Onze moeder was elke dag in de zaak aanwezig. Ze vond het heerlijk om er een bakkie te doen en een praatje te maken met de klanten. Dat heeft ze tot haar overlijden gedaan.”

In 2002 hebben de broers Paul, Hans en Henk de zaak overgenomen. Hans werkt al vanaf 1974 in de zaak, en Henk en Paul kwamen er in 1987 bij. Hans: “Ik werk afgekeurd voor dienstplicht en wilde meteen de zaak in. Ik werkte er als verkoper en inkoper. Paul en Henk zijn wel in dienst geweest, en hebben ook nog ander werk gedaan, tot ze in 1987 ook bij het bedrijf kwamen.”

Bureau H.J. van der Bol is een elektrotechnisch installateurs- en reparateursbedrijf, en een winkel in lampen en elektrotechnische artikelen. “De hoofdmoot is nu de winkel met lampen en elektroproducten. We verkopen, installeren en repareren voornamelijk lampen. We hebben geen personeel meer in dienst, maar doen alles zelf. We hebben veel winkeliers uit de omgeving als afnemer. Klanten zeggen dat ze blij zijn met ons zijn en dat als wij een product niet hebben, niemand het heeft. Er komen zelfs mensen uit België en Duitsland naar onze winkel.”

In de winkel, waar ook de honden Donna en Max aanwezig zijn, verkopen de broers nog ouderwetse gloeilampen, maar ook de nieuwste producten, zoals lampen die je met je telefoon kunt bedienen en die verschillende kleuren licht geven. “We repareren ook kapotte lampen. Dat is soms een lastig klusje, waar je wel even mee bezig bent. We verkopen sinds kort ook wat interieurartikelen, zoals vazen, vuurtorens, beeldjes en kaarsen.”

In de maand maart vieren de broers het 100-jarig jubileum. “We hebben dan een rad in de winkel waar klanten hun korting kunnen draaien, als ze een minimaal bedrag van 50 euro besteden.” De drie broers hebben het nog prima naar hun zin in de winkel. “We doen elke dag nog met plezier de winkel open. En zolang we er plezier in hebben, gaan we door.”

}