Afbeelding
Foto: PR
Advertorial

Huis kopen? Check de omgeving

Ondernemend

Bij de aankoop van een huis wil je weten hoe het zit met bestemmingsplannen en vergunningen. Daar is de nieuwe Omgevingswet voor. Maar die werkt nog niet optimaal. Dus vraag het goed na!

Kleinzoon Bas (29) en zijn vriendin hadden een koophuis gevonden. Trots gewapend met foto’s gingen ze naar Bas’ opa en oma. Die wisten tenslotte hoe lang ze hadden gezocht en gespaard.

Een druk op de knop?
“Kijk wat een fantastisch uitzicht; schaapjes, koeien, weiland! Mooi oud huis hè? Prachtige ornamenten overal! Hier op de eerste verdieping willen we een dakkapel bouwen.” Het stel klonk dolblij met hun aanstaande koop.
Opa Dirk had wat vragen. “Blijft dat uitzicht zo, of wordt daar mogelijk nog gebouwd? Is het huis trouwens geen monumentenpand? Oftewel: mag je daar zomaar een dakkapel op zetten?”
Voorheen waren deze ‘publiekrechtelijke issues’ zoals bestemmingsplan van de buurt, (voormalige) bodemverontreiniging en bijvoorbeeld monumentenregels vastgelegd in allerlei registers. Met de in 2024 ingevoerde Omgevingswet is deze informatie centraal geregistreerd.
Oma Cathrien zei rustig: “Volgens mij is dat allemaal nu makkelijk te checken, Bas. Met de nieuwe Omgevingswet is het de bedoeling met een druk op de knop alles te kunnen inzien.”

Zorgplicht huizenkopers
“De bedóeling, ja,” sputterde opa Dirk. “Ik lees overal dat die Omgevingswet nog niet goed functioneert. Er zijn zoveel opeengestapelde data dat de computersystemen het nog niet aankunnen.” Wel belangrijk: sinds die wet is het nu inderdaad de zorgplicht van huizenkopers om alle informatie te achterhalen.
Bas en zijn vriendin keken wat benauwd. “Maar we moeten dat soort dingen wel weten natuurlijk. Hoe dan?”
Dirk: “Je moet het goed navragen bij je makelaar. Die kan dat voor je uitzoeken. En zelf kun je vast via de gemeente wat achterhalen en online is ook veel te vinden. Of neem contact op met de notaris, die kan de koopovereenkomst ook voordat jullie deze ondertekenen beoordelen!”


Ellens en Lentze Notariaat & Mediation

}