Afbeelding
Foto: PR

Duurzame strandbatterij verandert energielandschap

Algemeen

Op Scheveningen wordt een baanbrekende ontwikkeling gelanceerd die de manier waarop energie wordt gebruikt, transformeert. De gemeente Den Haag en netbeheerder Stedin introduceren een innovatieve strandbatterij, die zonne-energie opslaat en beschikbaar maakt, zelfs als de zon niet schijnt.

De batterij, met een capaciteit van 360 kWh, heeft meerdere voordelen. Naast het voorkomen van overbelasting op het elektriciteitsnet, draagt het bij aan een duurzamere omgeving door gebruik te maken van gerecyclede batterijen van elektrische voertuigen. Met de batterij kun je een strandpaviljoen op Scheveningen ongeveer twee dagen van stroom voorzien, bijvoorbeeld om de koelingen en vriezers te laten draaien en de verlichting aan te houden.

Het ‘Slim Strandnet’, waarvan de batterij deel uitmaakt, optimaliseert het lokale energieverbruik op Scheveningen door middel van slimme technologieën. Wethouder Saskia Bruines benadrukt het belang van dergelijke innovaties voor de Haagse energietransitie. “Door het plaatsen van de batterij is Scheveningen bovendien weer een stukje duurzamer geworden.” 

Volgens Danny Benima van Stedin is deze batterij een slimme oplossing voor de groeiende uitdagingen op het elektriciteitsnet. Het testen van deze technologieën op kleine schaal biedt waardevolle inzichten voor de toekomst.

De introductie van de strandbatterij en het Slim Strandnet markeert een belangrijke stap richting een duurzamere energievoorziening voor Scheveningen en inspireert vergelijkbare initiatieven elders. Deze innovaties zijn cruciaal voor het aanpakken van de uitdagingen van de energietransitie en het creëren van een duurzamere toekomst.

Stedin en de gemeente ontwikkelen het Slim Strandnet in het Living Lab Scheveningen. Het Living Lab Scheveningen is een proeftuin en leergebied rondom de boulevard. Hier worden slimme digitale innovaties in de praktijk getest die bijdragen aan de grote opgaven van de stad.

}