Afbeelding
Foto: Dick Teske

Herdenking Scheveningse Zeelieden druk bezocht

Algemeen

Na twee jaar kon er eindelijk weer een publieke herdenking ter nagedachtenis aan alle op zee gebleven Scheveningse zeelieden plaatsvinden. De bijeenkomst op vrijdag 3 juni jongstleden werd dan ook door vele mensen bijgewoond.

In de Oude Kerk sprak Arie Verbaan, in verband met ziekte van ds. Jan Maasland, het herdenkingswoord. Er werd dit jaar speciaal stil gestaan bij het vergaan van de HVH-2 ‘Simon’ in 1917 met elf opvarenden aan boord en de in 1918 vergane SCH-319 ‘Johanna’. Kinderen van de Oranjeschool droegen een gedicht voor en Arie Spaans vertolkte een prachtig lied. Ook het Christelijk Mannenkoor Scheveningen, wat dit jaar 70 jaar bestaat, zongen stemmige liederen tijdens de herdenkingsbijeenkomst.

Na de bijeenkomst in de Oude Kerk werd in een stoet de korte wandeling naar het monument van De Vissersvrouw op de boulevard afgelegd. Hier sprak burgemeester Jan van Zanen en legde namens het gemeentebestuur een krans bij het monument. Ook werd het gedicht ‘De Zee die steeds weer nam’ voorgedragen. Na een minuut stilte, die werd aangegeven door klinker Wout Bruin met een slag op de klink, legden tientallen Scheveningers en instanties verbonden aan Scheveningen krans bij het monument.