Afbeelding
Beeld: PR

PvdA wil dat lokale kranten weer wekelijks uitkomen

Algemeen

Vanwege de aanhoudende coronaperikelen hebben een aantal huis-aan-huisbladen besloten om niet meer wekelijks te verschijnen, deze titels komen sinds oktober 2021 om de week uit. De PvdA stelt schriftelijke vragen over deze kwestie en stelt dat bewoners van Den Haag recht hebben op een gratis lokaal weekblad.

“Bewoners van Den Haag moeten weten wat er in hun stad aan de hand is. Ze moeten ook de gemeenteraadsleden en wethouders kunnen controleren op wat zij doen in het belang van democratie. Dat kan natuurlijk met nieuws online of een betaalde stadskrant, maar niet iedereen heeft daar de portemonnee voor of weet online het nieuws te vinden. Bovendien selecteren algoritmes online zo het nieuws dat niet iedere bewoner alles te zien krijgt. Daarom is een gratis huis-aan-huisblad zo belangrijk”, aldus PvdA-raadslid Bülent Aydin.

Op Scheveningen verschijnt het huis-aan-huisblad De Scheveninger vooralsnog gewoon wekelijks. “Toen corona net de kop op stak en de eerste lockdown werd afgekondigd kwamen we enkele maanden om de week uit”, vertelt Patrick den Heijer van Den Heijer Uitgeverij. “Daarna konden we met wat omdenken en kundigheid van ons team gewoon weer wekelijks verschijnen, maar makkelijk is het niet in deze tijd.” 

De uitgeverij heeft sinds begin dit jaar ook twee nieuwe uitgaven. Deze huis-aan-huisbladen komen wel om de week uit in de stadsdelen Segbroek en Haagse Hout. Den Heijer: “Dat kan niet anders. Wij zijn afhankelijk van de omzet van adverteerders om de krant te laten verschijnen. Normaal gesproken loop je winkel in en winkel uit om de ondernemers kennis te laten maken met je product en persoonlijk uit te leggen wat de voordelen zijn van het adverteren in een lokaal huis-aan-huisblad. Door de coronacrisis hebben die ondernemers nu wel andere dingen aan hun hoofd.”

Het gemeentebestuur geeft geen directe subsidie voor lokale geschreven papieren media; wel voor radio, tv en online. De PvdA roept het stadsbestuur dan ook op om bij het promoten en geven van subsidie voor media de behoefte aan lokale kranten mee te nemen. “Ook lijkt het ons goed om te praten met de uitgeverijen van gratis lokale kranten om te kijken wat zij nodig hebben om wekelijks hun krant uit te geven. Misschien kan het stadsbestuur daarbij helpen”, aldus Aydin.