Afbeelding
Foto: SvT

Vuurschepen Race van start op Scheveningen

Algemeen

Op dinsdagavond 16 mei was het zo ver: na elf maanden van voorbereidingen ging de 75e editie van de befaamde Vuurschepen Race van start voor de kust van Scheveningen. Maar liefst 67 zeilboten in verschillende maten strijden met elkaar om als eerste in Harwich, Engeland aan te komen.

Ondanks een fijn zonnetje, stond er dinsdagavond ook een lekker windje en was er redelijk wat deining aan de start van de Vuurschepen Race, voor de kust van Scheveningen. Het is de oudste offshore race die vanuit Nederland gevaren wordt. De naam heeft de race te danken aan het feit dat er 76 jaar geleden geen boeien, maar boten langs de vaarroute lagen die vuren maakten om de zeilers op de route te houden.

Start

67 zeilboten voeren dinsdagavond kriskras langs elkaar in afwachting van hun startmoment, om aan de 120 mijl lange tocht naar Engeland te beginnen. De boten werden verdeeld in vier groepen volgens een ORC rating, die na elkaar startten, om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te maken. De ORC ratingberekening is volledig gebaseerd op gegevens van romp en tuigage. De ratingbepaling is objectief en calculeert de theoretische snelheid van de boot in diverse omstandigheden.

Rond 19.00 uur gingen de eerste schepen van start. De race wordt grotendeels ‘s nachts gevaren en naar verwachting komen de snelste van hen al vroeg op woensdagochtend aan in Harwich, waar de rest gedurende de dag binnen zal druppelen. Op donderdag zullen de zeilers daar van een rustdag genieten en zullen de prijzen worden uitgereikt. Vrijdag zullen de meesten van hen weer aan bord stappen voor de geliefde North Sea Race, een 180 mijl lange race terug naar Scheveningen, waar op zaterdag gedurende de dag aan zullen komen. De Vuurschepen Race en North Sea Race vormen samen de offshore wedstrijd.

Van 27 tot 29 mei zullen er tijdens het Pinksterweekend ook nog inshore races worden gevaren voor de kust van Scheveningen. Waarbij ongeveer 120 vrijwilligers, 250 zeilteams met in totaal ongeveer 600 zeilers, op en rond Scheveningen van het zeilevenement zullen genieten. Genoeg zeilplezier te beleven dus de komende weken.

}