Afbeelding
Foto: Nico Mos

Jong talent Jeremy Cozien: Van Kalinko B1 naar dromen van de top

Sport

De weg naar professioneel volleybal is lang en uitdagend, maar voor de 16-jarige Jeremy Cozien, een opkomend talent bij Kalinko, is het een reis vol belofte en vastberadenheid. Terwijl hij zijn ultieme doel nastreeft om een prof volleyballer te worden, heeft hij besloten om eerst een solide basis te leggen als een vaste waarde voor Kalinko Heren1.

“Ik ben geboren in Avignon, Frankrijk, en woon sinds 2019 in Nederland. Eigenlijk speel ik pas twee jaar volleybal en dat gaat mij goed af”, vertelt Jeremy, die het gesprek in het Engels voert. “Officieel speel ik in B1 van Kalinko, maar ik train mee met Heren 1. Mij is toegezegd dat ik volgend seizoen in Heren 2 kom te spelen en bij blessures zou Heren 1 ook een optie kunnen zijn. Ik sla dus als het ware de A1 over... Het echte werk gaat dan al voor mij beginnen.”

Met slechts twee jaar ervaring in het volleybalcircuit, is Jeremy een opvallende speler geworden. Hij legt uit: “Volleybal is inmiddels helemaal mijn sport geworden. Ik heb tien jaar gevoetbald, ook speelde ik drie jaar basketbal. Daarnaast heb ik nog twee jaar gezwommen. Als speler speel ik diagonaal. Mijn favoriete gedeelte van het spel is punten scoren door middel van smashen.”

Momenteel schittert Jeremy nog in de competitie bij de B1, waar zijn team bovenaan de ranglijst staat. “Het is natuurlijk hartstikke top om je jeugd af te sluiten met een kampioenschap”, glundert hij. Hoewel hij al tweemaal werd gevraagd om mee te spelen met Heren 1, moest hij helaas beide keren afzeggen. Zijn officiële debuut laat dus nog even op zich wachten.

Jeremy’s verwachtingen zijn hooggespannen: “Ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk een speler van Kalinko Heren1 te worden. Dan wil ik nog een stapje verder gaan: kampioen worden met Heren 1. Maar mijn ultieme doel is prof volleyballer worden. Ook zou ik graag international willen worden, uitgekozen worden voor Oranje.”

De trainer van Heren 1, Jerwin de Graaf, is vol lof over Jeremy’s talent en toewijding: “Jeremy is een getalenteerde volleyballer en houdt zich nu al heel goed staande in de trainingen met Heren 1 op donderdagavond. Dat is erg knap voor iemand van zijn leeftijd, die ook nog eens zo kort volleybalt. Zolang hij niet denkt dat hij er al is en zich blijft inzetten op de trainingen, zal zijn niveau snel stijgen en kan hij een hele goede speler worden.”

Met zijn vastberadenheid, talent en de steun van zijn team, lijkt Jeremy Cozien goed op weg naar het verwezenlijken van zijn dromen in de wereld van het volleybal.

Interview: Nico Mos

}