Afbeelding
Foto: CvdE

Nieuwe eigenaar voor Profile Quist de Fietsspecialist

Ondernemend

‘Profile Quist de Fietsspecialist’ van de broers Joop en Pim Quist is een begrip in Scheveningen. Maar na 50 jaar hard werken gaat Joop met pensioen, en zijn broer Pim volgt over ongeveer een jaar. De fietsenwinkel krijgt een nieuwe eigenaar, maar blijft een belangrijke plek innemen in de Badhuisstraat.

Rikus Quist, vader van Joop en Pim, heeft in 1949 de fietsenwinkel opgericht. Nadat Joop de technische school had doorlopen, ging hij in 1973 bij zijn vader in de zaak werken. “Mijn vader vond het lastig om met de tijd mee te gaan en zag het niet zitten om te investeren in nieuwe ontwikkelingen, iets wat ik juist wel graag wilde. Het werd voor mij óf weggaan uit de zaak óf meegaan met de tijd en de zaak van mijn vader overnemen.” Na overleg met jongere broer Pim, die elders werkte, besloten ze om de uitdaging aan te gaan. In 1980 hebben ze de zaak overgenomen en daar hebben ze nooit spijt van gehad.

De verkoop van bromfietsen stortte in door de helmplicht en de racefietsen deden hun intrede in de winkel. Joop: “We bouwden de racefietsen naar de wensen van de klant, van frames tot onderdelen, en dit werd onze specialisatie. Daarna kwamen de mountainbikes en de all terrain bikes, wat een echte hype was. Ook hebben we een ruime sortering dames-, heren-, en kinderfietsen van goede kwaliteit verkocht.”

Om de klant een goede keuze te kunnen laten maken, bleek de ruimte te beperkt en werd de winkel steeds weer verbouwd en uitgebreid. De naastliggende winkels die leegkwamen, werden aan de fietsenwinkel toegevoegd. “Inmiddels staat de winkel met de komst van de e-bikes en de bakfietsen goed vol. De klanten zijn dan ook erg enthousiast over het assortiment.”

Joop en Pim hebben ieder hun eigen terrein en specialiteit in de winkel. “Pim zorgt voor orde en netheid en de verkoop in de winkel. Ik ben erg technisch en servicegericht en heb er altijd op toegezien dat het in de werkplaats goed verloopt en dat de klanten goed geholpen worden. ‘Kan niet’ staat niet in mijn woordenboek.” Hiermee heeft Joop in 2020 de landelijke prijs voor beste servicemonteur gewonnen. Het goede contact met de klanten maakt dat Joop zijn werk iedere dag met plezier heeft gedaan. Hij is inmiddels 67 en dus wordt het tijd om te gaan genieten van zijn pensioen.

De winkel blijft onderdeel van de Profile-organisatie, Profile Van Ruiten is de nieuwe eigenaar. “De vertrouwde naam blijft nog op de gevel staan en Pim blijft nog een tijdje het vertrouwde gezicht in de winkel!”

}