Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Badhuisstraat Specialistenstraat

Ondernemend

Het verspreidingsgebied van De Scheveninger is groter dan Scheveningen-Dorp. En in dat gebied liggen verschillende winkelstraten, ieder met hun eigen karakter en sfeer. De komende weken behandelen we er een aantal. Deze week de Badhuisstraat.

De Badhuisstraat dankt haar naam aan het badhuis dat Jacob Pronk in 1818 bouwde aan het Badhuisplein. Het was een houten paviljoen, dat twee jaar na de oprichting al vervangen werd door een stenen variant. Omdat het badhuis een groot succes werd, was er een betere verbinding nodig tussen de Scheveningseweg en het Badhuisplein (nu het Gevers Deynootplein). Daarom werd in 1858 de Badhuisstraat aangelegd.

Dagelijkse boodschappen

De winkeliers in de Badhuisstraat noemen zichzelf een specialistenstraat. Paul, van speelgoedwinkel ‘Speledingen’: “Mijn ouders hebben ruim veertig jaar slagerij Van de Knaap gehad hier in de Badhuisstraat. Toen was het nog echt een straat om je dagelijkse boodschappen te doen. Er zaten op een gegeven moment 8 slagers en meerdere bakkers en groenteboeren.” Maar ook toen al zaten er specialistische zaken in de straat, zoals de fourniturenzaak van Van Duyne, juwelier van Wijnen, en de vier fietsenwinkels. Voor Mirte reden om 20 jaar geleden haar edelsmederij in de Badhuisstraat te vestigen: “Ik houd van het dorpsgevoel in deze straat.”

Herinrichting

De Badhuisstraat in Scheveningen is al enige jaren toe aan een forse opknapbeurt. De gemeente gaat daarom de straat in 2022 opnieuw inrichten. Vinni van Tigershark Coffe hoopt dat de herinrichting helpt om de Badhuisstraat als winkelstraat te behouden. “De concurrentie met online verkoop is bijna niet te winnen. Maar misschien als de straat straks opgeknapt is, dat dat helpt. Het is fijn als de Badhuisstraat een mooiere uitstraling krijgt en veiliger wordt voor het winkelend publiek.”

Specialistenstraat

Hoewel je in de Badhuisstraat nog steeds terecht kunt bij een bakker en groenteboer, maakt de straat zijn naam als specialistenstraat steeds meer waar, door de grote diversiteit aan winkels en bedrijven, waarvan een deel ook het jongere publiek aanspreekt. Zo zit er een (surf)board store, een kitesurf-shop en een skate shop. De diversiteit in de Badhuisstraat is zo groot, dat het niet in een paar woorden te vangen is. Naast een opticien, een sportschool, een tandheelkundig centrum en een makelaar, zitten er ook minder voor de hand liggende bedrijven zoals een ijsbadhuis, een vleeshouwerij, een edelsmederij en een ‘cranio sacraal therapeut’. Je kunt dus in de Badhuisstraat voor bijna alles terecht.