Afbeelding
Foto: Dick Teske

Plannen voor de Pier: topattractie of uitwaaimoment

Algemeen

Twee weken geleden kwam in een werkbespreking in de gemeenteraad naar voren dat de Scheveningse Pier in haar huidige staat aan het einde van haar levensduur is. Op 28 september spreekt de raad verder over de toekomst van de Pier en de uitkomsten van het onderzoek ‘belanghebbenden en belangstellenden Pier’.

In de werkbespreking van 6 september kwam naar voren dat uit het participatietraject dat de afgelopen maanden met bewoners is gedaan, uitwaaien met stip op nummer één staat en een herkenbaar icoon op twee, als het gaat om functies van de Pier. Maar er zijn daarbinnen veel verschillende ideeën over hoe dat eruit zou moeten zien.

Hart voor Den Haag (HvDH) wil bijvoorbeeld een Pier als icoon van Scheveningen en de rest van de stad. “Wij willen een nieuwe Pier in de stijl van het Kurhaus”, aldus de raadsleden De Mos en Dubbelaar, die de sloop van de huidige Pier als grote kans zien voor een grote gebiedsontwikkeling van het nu versteende gebied, inclusief de Palace Promenade. HvDH pleit daarbij voor een terugkeer naar de grandeur van weleer, waarbij de herontwikkeling zal geschieden in de historische bouwstijl en de Pier een topattractie wordt.

Ook de VVD wil graag dat de Pier een plek wordt waar je geweest moet zijn als je Scheveningen bezoekt. Raadslid Rutger de Ridder: “Een nieuwe Pier moet Scheveningen-Bad versterken. Het gaat naast een nieuw gebouw ook om het creëren van een nieuwe plek.” De VVD gelooft sterk dat de nieuwe Pier het potentieel heeft om Scheveningen weer op de kaart te zetten als een absolute topbestemming. De Ridder: “Hoe fantastisch zou het zijn als de Pier het hele jaar door een gevarieerd programma biedt, waardoor Scheveningen jaarrond leuk wordt voor bezoekers.”