Afbeelding
Foto: Dick Teske

Scheuren ontdekt in constructie vuurtoren

Algemeen

Na de perikelen van het licht van de vuurtoren de afgelopen weken, blijkt het Scheveningse icoon een groter probleem te hebben. Er zijn scheuren ontdekt in de constructie. Eigenaar Rijkswaterstaat doet nu extra onderzoek naar de veiligheid van de Scheveningse vuurtoren.

De verbazing onder de Scheveningers was groot toen het nieuws van de scheuren in de constructie van de vuurtoren bekend werd. “Het licht doet de laatste weken weer raar. Dan is hij compleet uit, dan schijnt de lichtbundel weer zwak. Dat Rijkswaterstaat daar mee bezig was om dat op te lossen, was bekend. Maar dat er nu ook scheuren zijn ontdekt dat verbaast me echt heel erg. Een paar jaar geleden is die hele vuurtoren nog onder handen genomen. Maandenlang heeft ‘ie in de steigers gedaan. En dan nu ineens vinden ze scheuren. Ik zou, als ik Rijkswaterstaat was, toch eens even kijken in hoeverre dat te maken heeft met de bouwerij bij de buren. Het is wel erg toevallig allemaal.”

Vuurtorenliefhebbers trekken al snel de vergelijking met de vuurtoren ‘Lange Jaap’ in Den Helder. Beide vuurtorens zijn ontworpen door Quirinus Harder. Ook daar zijn scheuren ontdekt in de constructie, veel ergere scheuren dan nu in de Scheveningse vuurtoren gevonden zijn, en daar dreigt zelfs sloop van de bekende vuurtoren omdat het gevaarte inmiddels bijna onherstelbaar beschadigd is.

Ingenieursbureau Movares is door Rijkswaterstaat aangetrokken om te werken aan het behoud van Lange Jaap. Dit bureau zal ook betrokken worden bij het onderzoek naar de staat van de Scheveningse vuurtoren. Rijkswaterstaat verwacht medio 2024 uitsluitsel te hebben over de staat en de te nemen maatregelen van de geliefde Scheveningse vuurtoren.