Afbeelding
Foto: Stefan Segers
Advertorial

Een goed contract is goud waard!

Ondernemend

Als bedrijf en particulier sluit je veel contracten. Denk aan een arbeidsovereenkomst, een koopovereenkomst (woning, bedrijfspand, auto), aannemingsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht (grafisch ontwerper, notaris). Vaak wordt er niet onderhandeld over de inhoud, omdat sprake is van een modelcontract of wederzijds vertrouwen. Maar dan gaat het mis.

Dit overkwam ook Emma en Charlotte, compleet onverwachts. Zij waren ruim 45 jaar goed bevriend met een echtpaar, waarvan de man – Peter – zich bezig hield met beleggingen. Zelf had hij hier veel geld mee verdiend en hij belegde ook voor goede vrienden en familie. Vanwege het goede rendement en het lage risico wat door Peter werd beloofd, besloten Emma en Charlotte bedragen van 120.000 en 150.000 euro via hem te beleggen. Er werd een leningsovereenkomst opgesteld door Peter, waarmee de bedragen aan zijn bedrijf werd uitgeleend, waarna het belegd zou worden. In het contract stond dat de bedragen altijd konden worden opgeëist. 

Omdat Emma op enig moment een woning wilde kopen, beëindigde zij haar leningsovereenkomst. Peter bevestigde dat het geld met rente zou worden terugbetaald. Maar dit bleef uit. Vanwege de goede vriendschap en het vertrouwen, accepteerde Emma meermaals het uitstel en de redenen daarvan (ziekte, tegenslag bij de belegging). Totdat Emma zich realiseerde dat Peter nauwelijks nog bereikbaar was en het wel erg lang begon te duren. Ook Charlotte kreeg haar rente niet betaald op de afgesproken dag. 

Zij benaderde Smit Advocatuur om hen hierbij te helpen. Wat bleek: er lag al lange tijd beslag op de woning van Peter, waarna diverse puzzelstukjes in elkaar vielen. Peter had zijn vriendschap met Emma en Charlotte gebruikt om zijn schulden af te lossen. De leningsovereenkomst was gesloten met een onderneming van Peter die gevestigd was op Curaçao. Verhaal van een vordering kan dan lastig zijn, omdat een dergelijke onderneming vaak geen bezittingen heeft. Een geluk bij een ongeluk was het dat Peter zich persoonlijk borg had gesteld in het contract. Waarschijnlijk een standaardbepaling in het door hem gebruikte modelcontract. Hierdoor kan de vordering ook bij Peter worden verhaald. 

Inmiddels is er beslag gelegd op diverse zaken van Peter en zijn bedrijf en loopt de procedure bij de rechtbank. 

Wees je er dus altijd van bewust dat het mis kan gaan en dat details in een contract dan van zeer groot belang kunnen zijn!

Dit artikel is een bijdrage van Smit Advocatuur.

}