Afbeelding
Foto: Collectie Hist. Gen. De Blauwe Tram

Honderd jaar geleden: Eerste rit van Blauwe Tram

Algemeen

Honderd jaar geleden, op vrijdag 11 april 1924, vond onder grote publieke belangstelling de openingsrit van de elektrische tramroute van Leiden naar Scheveningen plaats. De tramlijn, die in de volksmond ‘de Blauw Tram’ werd genoemd, deed zo’n 37 jaar dienst.

De eerste trams, toen nog een stoomtram, reed vanaf 1879 vanaf station Den Haag naar het tramstation Scheveningen. Deze tramverbinding met stoomtractie was een landelijke primeur door een nieuwe wet uit 1878 die toestond dat tramlijnen in de berm van de weg konden worden aangelegd als aanvulling op het landelijke spoornet. De dubbelsporige tramlijn liep vanaf de Rijnstraat via Koningskade en Raamweg langs het Kanaal en de Badhuisweg naar Scheveningen.

De directie van de NZH, de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij had na de elektrificatie van de kustlijnen van Leiden naar Katwijk en Noordwijk in de jaren 1911/1912 grootse plannen om ook de stoomtramlijn van Leiden via Voorschoten en Voorburg naar de Schenkweg in Den Haag over te nemen, te elektrificeren en te koppelen aan de stoomtramlijn naar Scheveningen.

Onder meer door tussenkomst van de Eerste Wereldoorlog duurde het nog ruim een decennium voor het zover kwam.

Tot 11 april 1924, toen de openingsrit van het tracé plaatsvond. Omstreeks 13.30 uur vertrokken de gloednieuwe tramrijtuigen vanuit de Breestraat in Leiden naar Scheveningen. Onderweg werd in de tussenliggende gemeenten enige tijd haltgehouden en vonden evenals in Leiden de nodige toespraken plaats. Het gezelschap arriveerde met enige vertraging in Scheveningen waarna in het Oranje Hotel de ontvangst plaatsvond door het Haagse gemeentebestuur. De bijzondere dag werd besloten met het optreden van de bekende cabaretier van destijds, Jean Louis Pisuisse. De volgende dag kon het publiek voor het eerst kennismaken met het comfortabele interieur van de Blauwe Tram en het gastvrije personeel.

Ruim 37 jaar was de Blauwe Tram een bekende verschijning in de regio. Tot op de avond van 9 november 1961 de populaire tram geheel onverwachts ter hoogte van de remise aan de Parkweg in Voorburg werd opgeheven.

Meer te weten komen over de Blauwe Tram? Neem een kijkje op de website van Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram.

}