Afbeelding
Foto: EMK

Scheermessen voor de Scheveningse kust

Algemeen

Het komt niet vaak voor maar de laatste weken vist de KG-8 ‘Ensis’ uit het Zeeuwse Colijnsplaat tussen Katwijk en Scheveningen op mesheften, ook wel scheermessen genoemd. Normaliter vist dit schip met nog drie andere commerciële mesheftenvaartuigen voor de Zeeuwse kust of boven de Waddeneilanden.

De vangsten zijn echter erg schraal, dus proberen de vaartuigen elders de scheermessen te vangen. Voor de Zeeuwse kust (de Voordelta) hebben ze al anderhalf jaar niet meer gevist. Al ruim een jaar zijn ze actief voor de kust van de Waddeneilanden. De vaartuigen vissen meestal in het zicht van de kust.

De scheermessen waar het viertal op vist, zijn vooral bedoeld voor export naar Spanje, Portugal en Frankrijk. In Nederland worden de overheerlijke schelpdieren vrijwel niet gegeten, zoals dat helaas bij veel schelpdieren het geval is. Het gros van de vangst is bedoeld voor de versmarkt.

Eind vorig jaar en in de eerste twee maanden van dit jaar hebben de mesheftenvissers vanwege het slechte weer geen volle visweken kunnen maken. Vanaf begin maart knapte het weer op en konden schepen weer volle weken vissen. Maandag 18 maart loste de KG-8 in de vroege ochtend voor het eerst de vangst in Scheveningen. Daarna viste het bijzondere vissersvaartuig dagelijks vanuit Scheveningen en werd er al meer dan tien keer gelost in de Eerste Haven.

}