Staand v.l.n.r: Arie Taal, Daan de Niet, Arie Keus, Kees Keus, Dickie Pronk, Jan Nutbey en Gerrit de Niet.
Zittend v.l.n.r: Maarten Besuijen, Peter Pronk, Rick van der Lely, Arie Harteveld, Gerard Breugem en Peter Keus.
Staand v.l.n.r: Arie Taal, Daan de Niet, Arie Keus, Kees Keus, Dickie Pronk, Jan Nutbey en Gerrit de Niet. Zittend v.l.n.r: Maarten Besuijen, Peter Pronk, Rick van der Lely, Arie Harteveld, Gerard Breugem en Peter Keus. Beeld: PR

Scheveningse voetbalherinneringen: “Zo gezellig als vroeger wordt het nooit meer!”

Sport

Steeds vaker aan vroeger denken naarmate je ouder wordt, heeft u dat nou ook? Ik wel! Oké, ik ga niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar wel gezelliger toch? Zeker op voetbalgebied was er onderling weinig tot geen onderscheid. Iedereen kende elkaar, zeker hier op Scheveningen.

Naar mijn idee voetbalde vroeger dan ook iedereen hier op Scheveningen. Was dit niet in clubverband dan wel voor de plaatselijke kroeg of van je werk. Iedereen had wel een elftal dat dan in de sterkst mogelijke opstelling voor de dag wilde komen. Van de Friends Bar van Piet de Vreugd tot café ‘t Snuitje van de gebroeders Toet en van café De Renbaan van Tim de Jong tot ‘De Haven Boys’ van Maarten Blok, om er maar een paar te noemen. Geweldig waren in de jaren ‘70 en ‘80 die onderlinge wedstrijden of zelfs toernooien. Meestal vonden die plaats bij de v.v. De Zwarte Schapen op Ockenburgh. Gezelligheid kende toen ook geen tijd want iedereen bleef na de wedstrijd in de kantine hangen of keerde dan terug naar de kroeg waarvoor men uitkwam. Er waren zelfs spelers bij die bijna dagelijks met een ander team mee voetbalden. Ja, voetbal met je maten was toen je lust en je leven.

Laatst kreeg ik deze foto van FC Kegge uit 1977 onder ogen. Als ik dan zo’n foto zie dan word ik meteen overvallen door herinneringen. Rokerij en viswinkel Kegge op de hoek van de Menninckstraat/Koppelstokstraat kan ik me nog goed voor de geest halen. Vervolgens vraag ik me af, staan er nog bekenden op de foto? Waar zijn al deze mannen gebleven? Leven ze überhaupt nog?

Anno 2021 is bijna alles verdwenen op Scheveningen. Geen café-elftallen meer, geen bedrijfsvoetbal en dus ook niet meer van die legendarische elftallen met goede voetballers. Iedere voetballer die ik uit die tijd spreek, heeft dezelfde mening; zo mooi en gezellig als vroeger wordt het nooit meer. Wat zijn ze blij dat ze deze periode hebben meegemaakt. Ach, gelukkig hebben we de foto’s en de mooie herinneringen nog!

Meer lezen over de Haagse voetbalhistorie? Zie www.haagsevoetbalhistorie.nl.

Tekst: Rob Pronk