Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Ferry de Jong: “Bij Duindorp SV weet je het nooit”

Sport

Hij begon te voetballen bij SVV Scheveningen, maar speelde ook in de jeugd van ADO en Heerenveen. Toch keerde Ferry de Jong (29) in twee periodes terug op Houtrust. Momenteel speelt hij bij zijn vrienden van Duindorp SV, al heeft hij door de corona nog geen wedstrijd gespeeld.

Ferry de Jong stapte al op zijn 28e over van een hoog (voetbal)niveau naar een lager niveau, want Duindorp SV speelt 3e klas KNVB. “Door omstandigheden is het nu eenmaal zo gelopen. Qua niveau ben ik eigenlijk van het ene uiterste naar het andere uiterste gegaan. Dat was best wel lastig en ook moeilijk om die knop om te zetten”, vertelt Ferry. “Die gasten van Duindorp SV zijn wel mijn vrienden en die vroegen steeds ‘kom lekker bij ons ballen’. Aanvankelijk hield ik de boot af. Ook omdat ik nog een aardig centje verdiende met het voetballen op (top)niveau. Daar ben ik heel eerlijk in.”

Pijn
Ferry denkt nog vaak terug aan zijn tijd op Houtrust. “Bij mij doet het best wel pijn. We trainen naast het veld van Scheveningen en dan hoor ik trainer John Blok schreeuwen, maar ook Barry Rog, een goede vriend van mij. Dan denk ik wel eens: ‘joh, jij hoort daar gewoon nog te staan’. Als ik hen zie trainen speelt dat nog wel even door mijn hoofd. Want op deze leeftijd zouden mijn beste jaren nog moeten komen, toch? Maar goed, dat is nou door omstandigheden niet anders, al baal ik daar wel nog van. De klok terugdraaien zit er naar mijn idee niet echt meer in. Als ik bij Scheveningen 100% fit was, ben ik dat nu voor 40%. Dan zou ik zeker een half jaar lang of langer vol gas moeten geven op trainingen en fitness en zo. Dan zou het misschien nog lukken, maar dat heb ik er nu niet meer voor over. Daar ben ik eerlijk in. Maar aan de andere kant, lol hebben met mijn vrienden vind ik ook wat waard. Ik ben een gezelligheidsmens.”

Ferry begon ooit in de F-jeugd bij Scheveningen. “Al in de D-jeugd kon ik stage lopen bij ADO en Sparta. Toen koos ik voor ADO en kwam in de C-jeugd. Maar na één jaar ADO werd ik weggestuurd door Marcel Konings, die daar trainer was. Via één jaar Quick kwam ik terecht bij Heerenveen. Ik werd gescout, omdat ik ook voor de jeugd van de KNVB speelde. Dat was heel apart en ook best een grote stap. Ik was 16 jaar en ging daar op mezelf wonen uiteindelijk.” Na twee jaar keerde Ferry zelf terug en had daar later heel veel spijt van. “Ik was mentaal niet goed genoeg en dacht dat ik toch wel naar ADO terug kon. ADO kwam ook wel, maar ik belandde daar in de A-jeugd en niet bij het eerste. Ik verdiende ook geen piek, dus ik vertrok eerst naar Haaglandia, maar kwam na één jaar uiteindelijk bij Scheveningen. Ik heb daar twee periodes gevoetbald. Eerst vier jaar gespeeld en na een uitstapje bij Westlandia keerde ik toch weer terug op Houtrust”, aldus Ferry.

Blok
Ferry heeft diverse trainers gehad in zijn loopbaan, maar eentje steekt er toch wel bovenuit. “De trainer die mij echt heeft kunnen raken, was op zeker John Blok. Als je altijd speelt bij een trainer, heeft hij je voorkeur natuurlijk. Ik kwam bij Scheveningen binnen op mijn 20e jaar en iedereen dacht dat ik toch niet zou spelen. De eerste wedstrijd speelde ik ook niet, maar ik gaf mijn visitekaartje af in de eerste bekerwedstrijd. Ik zat ook prima in mijn vel en ben er twee jaar lang niet uit geweest. John Blok gaf mij zoveel vertrouwen. Daar voelde ik mij lekker bij en dat betaalde zich ook terug. Ik ging voor de trainer door het vuur.”

Komend seizoen speelt Ferry dus – voor het eerst – in het shirt van Duindorp SV. “Als ik de trainingen bekijk, hebben we best wel een aardig elftal voor 3e klas begrippen. Ik kan nog niet inschatten hoe sterk de tegenstanders zijn, maar het ziet er toch goed uit. Ik ben zelf eigenlijk ook benieuwd waar we staan. Kampioen worden is misschien niet realistisch, maar een periodetitel behoort wel tot de mogelijkheden, denk ik. We hebben een prima team en een prima trainer, dus eigenlijk zou het niet meer mis mogen gaan. Maar bij Duindorp SV weet je het nooit.”

}