Afbeelding
Foto: Frank Jansen

Voor tweede keer een rookvrijezone op het strand

Algemeen

Ook dit jaar heeft de gemeente een vrijwillige rookvrijezone tussen de strandtenten Hart Beach en Fonk ingesteld. Dit moet vervuiling van rondzwervende sigarettenpeuken voorkomen. Het stuk rookvrij strand is afgelopen donderdag 21 maart geopend en werd feestelijk omlijst met de onthulling van een bijzonder kunstwerk gemaakt door TrashUre Hunt, een vis gemaakt van zwerfafval.

De opening van de vrijwillige rookvrije zone is de tweede fase van een deels rookvrijstrand op Scheveningen. Deze volgt na de proefperiode van de laatste weken van het strandseizoen 2023. Toen deden de Gemeente Den Haag en TrashUre Hunt de eerste ervaringen op met het stuk vrijwillig rookvrij strand. Mendy van Veen, Stadsdeeldirecteur Scheveningen, is enthousiast over het initiatief: “Met het vrijwillig rookvrij strand geven wij bewoners en bezoekers de keuze voor een rookvrije strandbeleving. Dit is fijn voor gezinnen met kinderen, maar ook voor de mensen die hier komen om te sporten. Natuurlijk zijn peuken ook enorm schadelijk voor het milieu en de dieren. Ik ben ervan overtuigd dat er door dit initiatief minder sigarettenfilters op het strand en in de zee terechtkomen.”

Ralph Groenheijde is ook blij met het speciaal ingerichte stuk strand. Als oprichter van TrashUre Hunt zet hij zich samen met zijn team al ruim tien jaar in voor het schoonhouden van het Scheveningse strand. “Als peuken eenmaal op het strand liggen, is het ontzettend moeilijk om ze op te ruimen. Beachcleaners, tractoren die het strand schoonmaken, kunnen sigarettenfilters niet uit het zand filteren. Door Beach clean-ups te faciliteren dragen wij bij aan een schoon strand en een gezonde zee. De rookvrije zone voorkomt dat er nog meer peuken op het strand terechtkomen.”

}