Afbeelding
Foto: JvC

“Eerbetoon Engelandvaarders moet er nu komen”

Algemeen

Sinds 2018 staat een historische kazemat naast de Boulevard. Deze kleine bunker is uitgegraven om aan het eind van de Noordboulevard terug te laten komen. Echter, al een tijd is hier niets mee gebeurd. Hart voor Den Haag en de Partij voor de Dieren roepen op tot actie, zodat deze bunker met een bijzondere geschiedenis een passende plek krijgt.

Bij de aanvang van de renovatie van de Noordboulevard in 2018 heeft Museum Engelandvaarders de gemeente Den Haag gevraagd een uit 1939 daterende Nederlandse kazemat te behouden. Destijds zijn er afspraken gemaakt om de kazemat een mooie plek te geven. Zo werd het op de gemeentelijke monumentenlijst gezet en kwam men, in samenspraak met gemeente, Monumentenzorg en het Atlantikwall Museum tot een passende locatie aan het einde van de Noordboulevard. Het plan voorzag tevens de vernoeming van het pleintje ervoor tot ‘Contact Holland Plein. De gemeente Den Haag verklaarde zich bereid tot een financiële bijdrage en ook diverse fondsen committeerden zich aan het project.

Als het aan de raadsleden Coen Bom (Hart voor Den Haag) en Robin Barker (Partij voor de Dieren) ligt wordt er nu haast gemaakt met het project. Ook omdat de toezeggingen van de fondsen waarschijnlijk maar een paar jaar gelden. Barker: “Destijds werd afgesproken dat het project in het voorjaar van 2021 zou worden uitgevoerd. Laten we doorpakken en zorgen dat deze bunker snel een goede plek krijgt.” Bom vult aan: “Het zou toch eeuwig zonde zijn als we door treuzelen een dergelijk passend eerbetoon aan de Engelandvaarders en daarmee de belangrijke rol van Scheveningen in de Tweede Wereldoorlog teniet zouden laten gaan?”

Bom en Barker stellen schriftelijke vragen aan het college, waarin zij vragen om spoed in deze kwestie.