Afbeelding
Foto: PR

Onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw bezoekt Scheveningse haven

Algemeen

De Zr. Ms. Zeeleeuw is woensdagmiddag aangekomen in de haven van Scheveningen. De onderzeeër van de Koninklijke Marine ligt er tot en met Vlaggetjesdag.

Op 16 en 17 juni zijn de scholierendagen. Jongeren mogen dan de onderzeeboot van dichtbij zien en vertelt de onderzeebootbemanning graag over het leven aan boord, maar niet over de opdrachten. Die zijn tenslotte geheim.

De Koninklijke Marine verzamelt onder meer inlichtingen met haar onderzeeboten. Het levert vaak interessante informatie op. De operaties zijn daarom zeer gewild tijdens opdrachten voor de Europese Unie en de NAVO. De onderzeeboot is echter een zeer schaars product, oftewel een nichecapaciteit, die niet altijd valt te leveren. 

De Zeeleeuw heeft onder meer stealth-eigenschappen. Ondergedoken maakt het de boot onzichtbaar en moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten. 

De marine heeft vier bewapende onderzeeboten in haar inventaris. Ze behoren tot de Walrusklasse. De boten zijn echter verouderd. Daarom is besloten ze te vervangen. Zo kan de Nederlandse krijgsmacht via onderzeebootoperaties ook in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan onze veiligheid. Bovendien gaat de in vele jaren opgebouwde kennis niet verloren.