Afbeelding
Beeld: PR

Scheveningen wint World Smart City Award

Algemeen

Het project LivingLab Scheveningen is winnaar van de internationale World Smart City Award. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan steden die de wereld leefbaarder en duurzamer maken en werd ditmaal uitgereikt in Barcelona tijdens de Smart City Expo World Congress.

Het project in Scheveningen stond in de finale met projecten uit New York (Verenigde Staten) en Konya (Turkije) in de categorie Energie en Milieu. “Wat een ontzettend mooie score en erkenning voor het LivingLab Scheveningen. Deze prijs benadrukt hoe innovatief in Den Haag gewerkt wordt aan een veilige, duurzame en leefbare stad. We laten zien dat we als Den Haag internationaal koploper zijn als het gaat om digitale vernieuwing met hulp van nieuwe technologie”, aldus wethouder Saskia Bruines.

De Smart City aanpak van de gemeente Den Haag is terug te zien in het LivingLab Scheveningen. Sinds 2020 vormt de nieuwe boulevard, van het Zwarte Pad tot de Pier, een bijzonder leergebied voor de stad van de toekomst. De gemeente test hier slimme, digitale uitvindingen die maatschappelijke problemen oplossen. Zo zijn er experimenten met zelfrijdende afvalrobots en de aanleg van een lokaal slim netwerk voor schone energie.

Wethouder Anne Mulder: “Mooi dat we erkenning krijgen voor bijvoorbeeld de proef met druktecamera’s op de Noordboulevard. Op een privacy vriendelijke manier detecteren speciale camera’s groepsvorming, om zo de drukte te meten en overlast te voorkomen.”

Een ander voorbeeld is het digitale bord wat bezoekers laat weten of het zeewater veilig is om in te zwemmen. Het LivingLab maakt gebruik van een nieuwe digitale infrastructuur die op de boulevard is aangelegd. Deze bestaat onder meer uit slimme lantaarnpalen en ondergrondse glasvezelverbindingen. De komende jaren wordt het lab uitgebreid naar de rest van de boulevard, tot en met het Havenhoofd.

}