Afbeelding
Beeld: PR

Duindorpse straten in de race voor ‘Liefste Straat’

Algemeen

Afgelopen woensdag werden tijdens het gangmakersfeestje ‘Samen in de straat’ de vijf finalisten voor de ‘Liefste Straat van Den Haag 2021’ bekend gemaakt. Naast straten in Morgenstond, Loosduinen, Schilderswijk en Rustenburg/Oostbroek werd ook de Flakkeesestraat/Schouwensestraat in Duindorp genomineerd.

Op woensdag 1 december wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amare met de gangmakers van Haagse Lief en Leedstraten.

Lief en Leedstraten zijn straten waar de buren nog echt naar elkaar omkijken, waar meer aandacht is voor elkaar en waar lief en leed worden gedeeld. Elke Lief en Leedstraat heeft een gangmaker die het Lief en Leedpotje beheert. Het idee voor Lief en Leedstraten is geboren in Rotterdam, nadat een vrouw daar volslagen onopgemerkt 10 jaar lang dood in haar woning had gelegen. Dat nooit weer, vond de omgeving. Den Haag telt inmiddels 300 Lief en Leedstraten.

Met het Lief en leedpotje van 75 euro, waaraan sponsor Albert Heijn nog eens 25 euro toevoegt, kunnen buren namens de straat een aardigheidje geven bij leuke of juist verdrietige gebeurtenissen. Als je langsgaat met een bloemetje omdat bijvoorbeeld iemand zijn of haar partner is verloren, is het makkelijker om meteen even te vragen of iemand misschien nog hulp kan gebruiken. Op deze manier leiden Lief en Leedstraten tot meer en intensiever burencontact.

Naast het Lief en Leedpotje kunnen de straten ook een beroep doen op een activiteitenbudget van 150 euro dat Fonds 1818 beschikbaar heeft gesteld. Een groot aantal straten heeft dit budget afgelopen jaar gebruikt voor bijvoorbeeld coronaproof ‘buurtborrels’, opfleuracties en voortuinbingo.