Afbeelding
Foto: De Scheveninger

‘Franse Poort’ weer terug op zijn oude stek

Algemeen

Tijdens een storm begin dit jaar viel het schilderij de ‘Franse Poort’, die aan de muur hing in het poortje tussen de Badhuisstraat en de Stuurmanstraat, van de muur. Het schilderij raakte hierbij dusdanig beschadigd dat herstellen en opnieuw ophangen geen optie was. Hans Grijzen heeft zich namens het Wijkoverleg Scheveningen-dorp (WOS) hard gemaakt om het schilderij toch weer op zijn plek te krijgen. Vrijdagmiddag was de officiële onthulling.

De ‘Franse Poort’ werd in 1989 geschilderd door kunstenaar Kees van der Vlies. De twee dames die model stonden voor het doek zijn Kniertje Taal-Hoogendijk en Dina Kleijn-de Graaf. Kniertje is inmiddels overleden, maar de 97-jarige Dina kan zich nog goed herinneren dat zij model stonden voor het schilderij. “Knier en ik waren echte vriendinnen en van jongs af aan altijd samen. We deden samen dingen voor het Schevenings Museum en zaten samen op het Schevenings Vissersvrouwenkoor”, vertelt zij. “Ik weet niet helemaal meer zeker of zij eerst gevraagd werd of ik, maar we stonden er in ieder geval samen op.”

“Ik wilde een afbeelding maken die een idee gaf van hoe het vroeger daar eruit heeft gezien. Ik heb daarom een oud plaatje van de Vuurbaakstraat uit een boek gehaald om dat hofjesleven te recreëren. Omdat ik wat verschil in dracht wilde hebben, heb ik gevraagd of de dames in twee verschillende drachten model konden staan. Mevrouw Taal draagt daarom werkdracht en mevrouw de Graaf de wat chiquere dracht met een ijzer”, vult Kees aan.

De hedendaagse technieken zorgen ervoor dat ‘De Franse Poort’ vernieuwd kon worden, zonder dat Kees hiervoor met zijn penseel in de weer hoeft. “Dat is te danken aan de jongens van Sign Plantation”, zegt Hans. “Zij hebben van het origineel een digitale afbeelding gemaakt op hoge resolutie en dat is digitaal gerestaureerd. Die afbeelding is op een weerbestendig doek gedrukt zodat hij weer jarenlang in de buitenlucht kan hangen.”

Vrijdagmiddag werd de vernieuwde ‘Franse Poort’ onder grote belangstelling onthuld op zijn vertrouwde plekje. Ook de geportretteerde mevrouw Kleijn-de Graaf, nog steeds in dracht, kon bij de onthulling aanwezig zijn en mocht samen met de dochter van haar vriendin Kniertje, Nel Taal, het schilderij onthullen.

}