Afbeelding
Foto: Dick Teske

Hittegolf op Scheveningen: is het stil of druk?

Is het nu stil of druk op Scheveningen geweest de afgelopen weken? Het antwoord ligt waarschijnlijk aan wie je deze vraag stelt. De foto’s liegen er niet om, de toeristen wisten Scheveningen goed te vinden. Toch zien ondernemers tegenvallende omzetten, terwijl bewoners juist de overlast op deze piekdagen zien toenemen.

“Het was absoluut druk op het strand, vooral de afgelopen week”, weet een medewerker van een Scheveningse strandonderneming. “Alleen zie je die drukte niet terug bij de diverse ondernemingen op de boulevard en het strand. En waar het aan ligt? Ik zou je het niet kunnen vertellen. Als we moeten vergelijken met het laatste normale jaar in 2019 is dat moeilijk. Er is de afgelopen drie jaar gewoon erg veel gebeurd.” De medewerker wijst op corona, de overlast die er was en dat mensen nu weer gewoon op vakantie naar het buitenland kunnen. “Maar aan de andere kant heb je natuurlijk ook de prijsstijgingen overal. En dat is niet specifiek de stijging van de prijs van een biertje hier op het terras, maar als alles duurder wordt dan moet je toch keuzes gaan maken. Dat begrijp ik wel.”


Druk was het vooral in Scheveningen-Bad. In dorp en haven bleef het gemoedelijk. “Wel wat meer toeloop van toeristen, maar behapbaar. De excessen die we in de afgelopen twee jaar in en rond het havengebied zagen bleven uit”, zo antwoordt een bewoner van de Dr. Lelykade.

Waar in de andere delen van Scheveningen bewoners het allemaal wel goed vonden gaan, zagen de bewoners van Scheveningen-Bad de warme dagen met lede ogen aan. In de ochtenduren liepen de toegangswegen, zoals de Zwolsestraat, Badhuisweg en Nieuwe Parklaan binnen no time vol en was het de rest van de dag bal in het Belgisch Park en Renbaankwartier. “En gewoon alles maar laten aansluiten, terwijl het voor het middaguur al vast staat”, verzucht een bewoner van het Belgisch Park. “Sluit de weg al veel eerder af, stuur ze Scheveningen uit als de parkeergarages vol zitten en laat het niet afhangen van twee verkeersregelaars die bij de diverse afsluitingen staan en die ze de volgende file insturen.”


De discussie of Scheveningen nog wel in trek is bij toeristen en wat de reden is waarom toeristen eventueel Scheveningen links zouden laten liggen is nog in volle gang. Een veel gehoorde vraag die gesteld wordt: is Scheveningen nog wel gastvrij genoeg of zorgen alle maatregelen ervoor dat toeristen de badplaats mijden. “Scheveningen ís gastvrij, als je je maar aan de regels houdt”, reageerde iemand op social media op een foto met gewielklemde auto’s.

Maar hoe duidelijk zijn die regels voor onze Duitse bezoekers? Wij namen de proef op de som en vroegen een aantal toeristen hoe goed zij op de hoogte waren van het parkeerbeleid. “Uhm ja, het is hier betaald parkeren, maar pas vanaf 13.00 uur volgens mijn app”, vertelt een Duitse toerist, die zijn gezin aan het uitladen is in Scheveningen-dorp. Hij is verbaast wanneer hem uitgelegd wordt dat sinds 1 juni het al vanaf 10.00 uur betaald parkeren is. “Oef, nou gelukkig kom ik jullie tegen! Ik vertrouwde blind op de parkeerapp.”

Twee Duitse heren in zwembroek, die hun auto notabene direct naast de parkeerautomaat op de Gevers Deynootweg hebben gezet, snappen er niets van. “Huh? Hier moeten we betalen? Op straat?” Het blijkt dat ze de borden totaal verkeerd hebben opgevat. “We dachten dat je tussen die tijden die erop staan gewoon hier mocht parkeren met een blauwe pas.” De blauwe pas, die aangeeft hoe laat ze zijn gearriveerd ligt prominent in het zicht achter de voorruit.


Het lijkt erop dat er voor de gemeente Den Haag nog volop winst te behalen is om bezoekers beter te informeren over de parkeermogelijkheden op Scheveningen. Dit zorgt er misschien ook voor dat meer mensen voor een ander vervoermiddel dan de auto kiezen om naar Scheveningen af te reizen.

Afbeelding