Politieke partijen: "reclame openbare ruimte steeds opzichtiger"

Verschillende politieke partijen maken zich zorgen over de toename van opzichtige reclames in de openbare ruimte. "In het najaar van 2021 zagen we dat het volledige wachthuisje van halte Centrum in gebruik was genomen als reclame voor een bouwmarktketen", aldus SP, Haagse Stadspartij en Partij voor de Dieren. Later werd ook het dak van de abri gebruikt voor 3D-reclame van een pretpark en televisiezender. Daarnaast zijn er van HTM inmiddels ook opblaasbare 3D-reclames te zien op de daken van verschillende haltes. Als kers op de taart is er onlangs een grote driedimensionale frietzak opgedoken van een grote fastfood keten, op de bushalte Kurhausweg. "Mensen, dit is toch niet om aan te gluren", reageerde Lesley Arp van SP op twitter.

"Deze reclame-uitingen nemen ruimte in beslag die ook benut zou kunnen worden door reizigers op drukke momenten", schrijven de politieke partijen." Daarom willen zij van het college weten of er vergunningen nodig zijn voor de 3D-reclames, ook wel 'specials' genoemd, en indien dit het geval is, of hier op wordt gehandhaafd. Ook vragen zij het college of de specials beoordeeld worden in esthetisch opzicht, naar wie de opbrengst ervan gaat, en hoe de verkeersveiligheid wordt betrokken bij plaatsing van de reclames. 

Daarnaast zijn de drie partijen überhaupt sceptisch over de wenselijkheid van 3D-reclames in tram- en bushaltes, omdat dit volgens hen bijdraagt aan een verdere vercommercialisering van de openbare ruimte. "Onze publieke ruimte behoort toe aan onze inwoners en niet aan grote bedrijven", aldus de partijen.