Ecoloog Dunea: "de natuur in de duinen redt zich wel"

Gewassen die dreigen te verdorren, natuurgebieden die in brand vliegen, en het waterpeil dat in rivieren kritische laagtes bereikt. Dat er droogte heerst in Nederland is moeilijk te ontkennen. Maar wat merken we daar eigenlijk van in de duinen en het drinkwater van Den Haag? 

Harrie van der Hagen, ecoloog bij drinkwaterbedrijf en duinbeheerder Dunea, ziet dat de natuur in zijn werkgebied droog is maar spreekt nog niet van een zorgwekkende situatie: "de natuur in de duinen redt zich wel". Wat nu bijvoorbeeld opvalt in het gebied is dat de hogere grassoorten verdrogen, maar dit is volgens de ecoloog maar tijdelijk, want zodra het gaat regenen komt dat direct weer in orde. Ook ziet hij dat bomen last hebben van de aanhoudende droogte, "bomen kunnen hun bladeren laten vallen als gevolg van zogenoemde droogtestress", legt hij uit. Dit is een beschermingsmechanisme van de boom om energie te besparen.


Zelfs als de droogte langer aanhoudt zal Dunea niet ingrijpen in het natuurgebied. "De ruimte die de natuur bij ons heeft en de manier waarop we de natuur beschermen is voor deze soorten voldoende borging om deze klap op te vangen", aldus Harrie. In het duin kom je infiltratieplassen en duinplassen tegen. Duinplassen vullen zich van nature met grondwater en regenwater, en infiltratieplassen worden aangevuld met voorgezuiverd water uit de Afgedamde Maas. "De natuur in het duingebied profiteert mee van deze constant aangevulde watervoorraad", legt de econoom toe. Wel is er in verband met de droogte een algeheel rookverbod in het natuurgebied in verband met mogelijke duinbranden. Verder zal de droogte geen effecten hebben voor bezoekers, volgens Harrie.


Effecten op drinkwater 

"De droogte van deze zomer heeft tot nu toe geen impact op de drinkwaterlevering en -productie van Dunea. We zijn goed voorbereid, waardoor we 24/7 drinkwater kunnen leveren." Harrie voorziet de komende twee weken nog geen problemen. Ook niet als er straks een heleboel mensen weer terugkomen van vakantie, en het gewone leven weer gaat beginnen. "Wel neemt door de toenemende droogte de afvoer van de Maas af en daarmee de kwaliteit van het Maaswater", vertelt de ecoloog. En dat Maaswater speelt een belangrijke rol in de Haagse drinkwatervoorziening, "maar het droogterecord uit 1976 wordt voorlopig niet gebroken."


Wel vertelt Harrie dat de langdurige droogtes van de laatste jaren een kantelpunt zijn voor het waterbeheer in Nederland. "Meerdere opeenvolgende jaren van droogte zijn nieuw voor Nederland, maar zullen naar verwachting in de toekomst vaker voorkomen. De droogte en hoge temperaturen zorgen voor grote uitdagingen rondom waterkwantiteit en -kwaliteit", aldus de ecoloog. Naast de gevolgen van klimaatverandering krijgt Dunea ook te maken met een bevolkingsgroei van 1,3 naar ruim 1,6 miljoen mensen in 2040. "We bereiken rond 2030 de grenzen van ons huidige systeem van rivieren en duinen. Om na 2030 ook nog te kunnen voldoen aan de vraag naar kraanwater en aan betrouwbare levering, is meer schoon zoet water nodig en meer zuiveringscapaciteit." Dunea werkt dan ook aan een nieuw waterzuiveringssysteem naast het huidige.

Ondertussen geeft Dunea tips om duurzamer om te gaan met water, deze zijn te vinden op de website: https://www.dunea.nl/waterbewust.