Afbeelding
Foto: Sophia van Tol

Beeklaan weer openbaar kunstwerk rijker

Door heel Den Haag kom je ze tegen: kleine rechthoekige elektriciteitshuisjes, ook wel trafo's genoemd. Waar dit jaren terug nog grauwe betonblokjes waren die voor buurtbewoners geen plezierig uitzicht boden, zijn de trafo's inmiddels omgetoverd tot geliefde eyecatchers in de buurt.

Zo is een van de huisjes op de Beeklaan, ter hoogte van de kruising Edisonstraat, onlangs onderhanden genomen door Mural Kings, die het gebouwtje hebben getransformeerd tot een kleurrijk publiek kunstwerk.

De mural is al de derde op een elektriciteitshuisje in de straat. Verderop is ook het geometrische werk te zien van Micha de Bie, Erwin Verkade, Enigma Geometrics en Dario Goldbach, en 'hectic serenity' van Karski and Beyond. In Segbroek staan inmiddels bijna 40 van deze fleurig beschilderde huisjes.

De kunstenaars werken samen met The Hague Street Art en Gemeente Den Haag voor meer kunst in de openbare ruimte en om illegale graffiti en plakwerk tegen te gaan. De street art artiesten laten zich voor hun werken inspireren door ideeën en wensen van omwonenden, en vertalen deze naar eigenzinnige creaties voor de buurt.

De komende tijd zullen er alleen nog maar meer trafohuisjes bijkomen in Den Haag, netbeheerder Stedin is bezig met een capaciteitsuitbreiding. Hopelijk worden die net zo mooi versierd als deze drie.

Afbeelding
Afbeelding