Afbeelding
Foto: GvdIJ

Nimby Festival: Straatfeest groeit uit tot populair wijkfestival

Het was tot het laatste moment spannend of het financieel zou lukken, maar na twee jaar coronapauze keert zaterdag 27 augustus het Nimby Festival terug in het hofje bij de Darwinstraat in het Regentessekwartier. “We doen het niet voor het geld, maar voor de blije gezichten.”

“Het kostte dit jaar wat meer moeite om bij de fondsen en de gemeente de juiste mensen te pakken te krijgen”, vertelt organisator John van Schaik. “Door corona is er overal veel veranderd. Dus we kregen pas enkele weken geleden het groene licht.” Inmiddels hangen de postertjes met het programma in de wijk en staat niets de negende editie van het buurtfestival meer in de weg.

Van Schaik bedacht het festival toen hij tien jaar geleden verhuisde naar het nieuwbouwwijkje bij Wijkpark de Verademing. “Het jaar daarvoor had ik op mijn oude adres mijn vijftigste verjaardag groots gevierd met een feest in de tuin. Dat smaakte naar meer.” De naam Nimby is een afkorting van Not in my backyard. “Dat vond ik wel grappig.”


Bijzondere artiesten

Met hulp van een groot aantal buurtbewoners wordt sindsdien elk jaar in het hofje een podium neergezet op de eerste zaterdag nadat de scholen weer zijn begonnen (“dan weten we zeker dat iedereen er weer is”) waar keer op keer bijzondere artiesten optreden. “Ik heb een platenwinkel aan de Wagenstraat, dus ik hoor veel over nieuwe artiesten.”

Het gratis toegankelijke Nimby Festival trekt meestal zo’n 400 bezoekers. “Het is in eerste instantie echt bedoeld voor de buurt, maar iedereen is welkom. Er komen ook veel oudbewoners en vrienden van bewoners die er eerder een keer bij waren en dan jaar op jaar terugkeren.”


Lowlands Festival

Het festival start dit jaar om 16.00 uur met een open podium. Om 17.45 uur staat de Rotterdamse groep Le Motat op het podium. “Zij maken Nederlandstalige alternatieve songs, half elektrisch, half pop met zang en rap.” Om 18.55 treedt Loupe op. “Vier vrouwen uit Amsterdam die indypop maken. Ik heb ze in de winter gezien en vond het echt intrigerend.” Daarna is het de beurt aan de indieband Elephant, die onlangs hun debuutalbum uitbracht. “Supergoede composities en samenzang.” Bijzonder trots is John op de slotact: Prins S. en de Geit die eerst nog komend weekend voor duizenden mensen op het Lowlands Festival gaan spelen. “Die wilde ik echt heel graag op het festival hebben, zo gaaf dat het gelukt is.”


Blije gezichten

Het Nimby Festival sluit af met een silent disco, waarbij John van Schaik – alias DJ Beatnik - uiteraard ook zelf plaatjes gaat draaien. “Ik ben mijn hele leven al gek van muziek. Ik vind het fantastisch hoe het mensen bij elkaar kan brengen en hoeveel emoties erin zitten.” John gaat regelmatig naar festivals en zag daar hoe je het beste een evenement kan opzetten. “Ik vind het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. We doen het niet voor het geld, maar voor de blije gezichten. Dus we zorgen voor lekker eten en goede cocktails. De artiesten krijgen allemaal ook gewoon netjes betaald. We zijn elk jaar weer blij als we quitte spelen.”



Tekst: Gerard van den IJssel