Afbeelding
Foto: Dick Teske

Trainers kijken vooruit naar het nieuwe voetbalseizoen

In deze tweede helft van augustus start het amateurvoetbal in de regio weer op. Er blijkt voor aankomend seizoen wel een en ander te zijn veranderd, want maar liefst 52 zondagclubs zijn overgestapt naar de zaterdag. Dit zal naar verwachting een enorme boost geven aan de diverse klassen met bijna wekelijks te spelen derby’s. Met een aantal trainers wordt alvast vooruit geblikt naar het seizoen 2022-2023.

In de Tweede Divisie waarin SVV Scheveningen uitkomt, is er niet zo gek veel veranderd. Dat komt volgens John Blok, trainer van de Scheveningse voetbalclub, omdat deze divisie goed in elkaar zit. “Als je ook ziet hoe we dadelijk starten met Rijnsburg uit, Hardenberg thuis en dan Katwijk uit. Dat zegt iets over de kracht van de Tweede Divisie.” Blok heeft vertrouwen in zijn team voor het komende seizoen. “Maar ik ben niet iemand die roept ‘we gaan dit’ of ‘we gaan dat’. In deze afdeling kun je dat van te voren gewoon niet zeggen. Het zou fijn zijn als we aankomend seizoen eindigen in de top zes.”


De hoofdklasse, waar HBS in uitkomt, veranderd aankomend seizoen in de Vierde Divisie. Ekrem Kaya is de nieuwe trainer van de club die speelt aan de Daal en Bergselaan. Hij wil een hecht team creëren, die het moet gaan doen aankomend seizoen. “Voor aankomend seizoen hebben we gezamenlijk een goede mix gemaakt van jong en oud met heel veel kwaliteit. We proberen er een hecht team van te maken, dat zal gaan strijden om de bovenste positie met een goede spelopvatting. En die naast resultaat ook vermaak gaat opleveren”, aldus Kaya.


VUC is één van de clubs die is overgestapt naar het zaterdagvoetbal in de eerste klasse. Daarnaast verwelkomt het eerste team Rob de Lange als nieuwe trainer op sportpark Het Kleine Loo. “Ik kijk heel erg uit naar het nieuwe seizoen. Het is een mooie indeling met alleen maar derby’s. Dit is voor spelers en supporters helemaal geweldig”, vertelt Rob. “Na een wedstrijd of tien kunnen we pas de balans opmaken, hoe sterk het zaterdagvoetbal is. Ik denk dat het niveau wel iets hoger ligt dan de zondag eerste klasse, maar dat weten we eind november.”


Ook Jeffrey Frijters, trainer van het op het Oostersportpark gehuisde SVC’08, is blij met de nieuwe indeling in de tweede klasse met maar liefst negen nieuwe teams. “Persoonlijk vind ik het leuk om na al die jaren een grote verandering te zien in de indeling. Ik verwacht zeker wel een behoorlijk niveau, als ik zie hoe de beweging is geweest qua transfers. Dat het meer derby’s oplevert is mooi en heeft invloed op het verloop van de competitie. Dit soort wedstrijden kunnen vaak alle kanten op, ongeacht de stand op dat moment. In eerste instantie kijken we naar onze eigen kwaliteiten en daar ben ik tevreden over. Nu is het zaak om de selectie zo fit mogelijk te krijgen én te houden”, aldus Frijters.


In de derde klasse is Martin Abbenhuis de nieuwe trainer van Duindorp SV. “Ik zie dit als een leuke uitdaging. Het bestuur van Duindorp SV wil dat er toch iets meer uit de selectie gehaald wordt. Dus meedraaien in het linker rijtje. Ik zie genoeg aanknopingspunten om daar voor te gaan en dan wel al direct bij de start van het seizoen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Duindorp SV een mooi seizoen tegemoet gaat.”


Nieuwkomer in de vijfde klasse is het eerste elftal van Remo, dat afgelopen seizoen gedegradeerd is. “Dat is erg balen. Wij hebben zeker niet ondergedaan voor onze tegenstanders. Bij de meeste wedstrijden vorig seizoen waren we de bovenliggende partij, maar hadden veel pech met de afronding. Dat maakt het erg zuur”, aldus Humphrey Alladin, voorzitter van de voetbalclub met hun thuishonk op sportpark De Verademing.

Alladin begrijpt de opzet van de KNVB voor de vijfde klasse. “Er zijn veel verenigingen die meer voor recreatie een standaardteam inschrijven. Voor deze verenigingen is het een goede opzet en wordt de lat niet hoog gelegd. Voor verenigingen die degraderen of overstappen naar de zaterdag is het afwachten of dit een geslaagde opzet van de KNVB is.”