ACM: Vestia moet warmtenet Duindorp aanpakken

Woningcorporatie Vestia moet zorgen dat het warmtenet voor 800 woningen in Duindorp naar behoren werkt. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onlangs bepaald.

De toezichthouder kreeg bovendien gelijk van de voorzieningenrechter omdat Vestia wilde dat de beslissing voorlopig niet in werking zou treden. Als Vestia de problemen niet aanpakt moet zij boetes betalen die kunnen oplopen tot 1,4 miljoen euro.

De 800 woningen zijn aangesloten op een warmtenet van Vestia-dochter Vestia Energie. Dat voert water van 12 graden aan uit een warmte-koudeopslagsysteem met zeewater. Dat water wordt in de woningen met een elektrische warmtepomp verder verwarmd, maar de filters in die pompen raken geregeld verstopt door vuil in het water.

Vestia moet van de ACM voor 1 oktober 2022 een herstelplan opstellen. Daarbij moet Vestia ook zorgen dat de filters regelmatig worden schoongemaakt om zo de storingen te voorkomen. Ook moeten de bewoners een duidelijke jaarafrekening krijgen met daarop gespecificeerd hoeveel gigajoules warmte zij hebben afgenomen.

Vestia laat weten dat zij het belangrijk vinden dat de gebruikers van het warmtenet kunnen rekenen op een betrouwbare warmtelevering en geeft aan dat zij bereid zijn om aanpassingen te doen om de betrouwbaarheid te verbeteren. Toch zullen zij op een aantal punten bezwaar aantekenen tegen het besluit. "Wij zijn het niet op alle punten eens met de uitspraak van de ACM. Ook vinden wij de door ACM gestelde termijnen te krap om de gevraagde aanpassingen zorgvuldig te kunnen voorbereiden en uitvoeren.”