Afbeelding
Foto's: Nico Mos

Kustzeilverenigingen geven een kijkje aan boord

Het blijft een machtig gezicht om een catamaran te zien landen op het strand of met grote vaart over het water te zien scheren. De wind vol in de zeilen en de zeelieden hangend aan de zijkanten rakelings boven de golven, om de boel in evenwicht te houden. Maar voor wie is de sport en waar kan je terecht?

Verscholen tussen de duinen op het Noorder- en Zuiderstrand in Scheveningen liggen twee zeezeilverenigingen. Hier kun je zowel met de catamaran als met een kite de zee op, en natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor gezelligheid, barbecues en onderlinge wedstrijden. Hoe gaat het er nou precies aan toe bij zo'n vereniging? Chris van Niekerk, voorzitter van de Haagse Kust Zeil Vereniging (HKZV) en Marieke Fuijkschot, van Kust Zeil Vereniging Scheveningen (KZVS), lichten een tipje van de sluier.


KZVS

"Het sociale aspect viert hoogtij binnen onze zeilvereniging”, opent Marieke van KZVS, gevestigd aan het Zwarte Pad, het gesprek. "Er zijn feesten en barbecues en we zijn in de zomer vaak ook doordeweeks open. We houden het allemaal zo laagdrempelig mogelijk." Het gaat goed met de club en het ledenaantal ligt inmiddels rond de driehonderd. Toch hoopt Marieke dat meer mensen geïnspireerd raken om lid te worden van de vereniging tijdens de open dag die zij op 27 augustus aanstaande organiseert. Mensen kunnen meevaren op de catamarans en de sfeer binnen de vereniging proeven.


Ze ziet de laatste jaren steeds meer jongeren lid worden van de vereniging, dat stemt haar optimistisch over de toekomst. Zelf is Marieke vooral enthousiast over de wedstrijden die de club organiseert. Zo zijn er elke zondag wedstrijden voor leden, maar organiseren ze bijvoorbeeld ook in samenwerking met zeilvereniging HKZV de Haaglandûhen Cup. Ook zijn er nog lange afstandswedstrijden met de verenigingen uit Wassenaar en Katwijk.


HKVZ

Bij de HKZV bij strandafslag 10 op het Zuiderstrand is het al net zo gezellig. Naast alle sociale activiteiten, tijdens het seizoen van april tot oktober, beschrijft pas aangetreden HKZV-voorzitter Chris van Niekerk als 'een vereniging bestaand uit sportieve mensen met een gezamenlijke passie voor het zeilen.' De club telt in totaal rond de 150 leden, bestaand uit een mengelmoes van verschillende leeftijden. Toch wil de vereniging graag doorgroeien en nog meer aandacht besteden aan gezelligheid en betrokkenheid rondom de club en aan de samenwerking met andere zeilverenigingen.


“Het jeugdzeilen is heel belangrijk voor ons", laat Chris weten. "We hebben groepen op woensdag, op vrijdag en op zaterdag. Ook zijn dan niet-leden welkom, die dan misschien de interesse tonen om lid te worden. Daarnaast hebben we ook opstapdagen, waar mensen aan het catamaran zeilen kunnen ruiken en organiseren we clinics", legt de voorzitter uit. Ook is het zomerprogramma van de vereniging dit jaar weer goedgevuld. Zo organiseerde ze begin juli het HKZV kustzeilevenement, waar 37 boten van in totaal zes verenigingen aan deelnamen. Daarnaast organiseert HKZV ook langere 'sailaways' naar Hoek van Holland of Noordwijk.


Aspirant-leden hoeven zich niet te laten afschrikken door de aanschaf van een eigen catamaran, de kosten daarvan zijn 'zeker als je dat deelt met meerderen, te doen', zegt de voorzitter. Sommige leden delen bijvoorbeeld met zijn vieren een boot zodat ze zowel de kosten als de baten met elkaar kunnen delen. "Waarom zou je in de rij op Schiphol gaan staan, terwijl je ieder weekend vakantie kan vieren met de boot hier op Scheveningen?", vraagt Chris zich hardop af.


Meer informatie over de beide kustzeilverenigingen, de open dag of lessen voor volwassenen is te vinden op de websites: www.kzvs.nl en www.hkzv.nl.

Afbeelding