Afbeelding
Foto: Dick Teske

Jonge meeuwen slaan hun vleugels uit

Je hebt ze vast al opgemerkt: piepend op het dak of waggelend over straat, vaak onder het wakend oog van één of beide ouders op een nabijgelegen dak. Het is weer het seizoen van de jonge meeuwen. Dierenambulance en brandweer moesten de afgelopen weken al meerdere keren op pad om de nieuwste generatie te hulp te schieten.

Meeuwennesten vind je op veel plekken en hier in de regio voornamelijk op daken. Ze houden van platte daken, dakkapellen en half schuine daken. Zonnepanelen deren ze niet. Ze worden door de meeuwenkuikens als platform gebruik om vanaf te springen of wanneer het regent om onder te schuilen.


De weg naar volwassenheid is voor sommige meeuwenkuikens geen makkelijke route. Ze komen allerlei obstakels tegen in de stad die overwonnen moeten worden. Soms is zelfs een dakgoot al een groot probleem. Zo moest de Dierenambulance onlangs in actie komen om een pluizig kuiken vanuit de dakgoot weer op het dak te zetten. Dit onder het toeziend oog van moeders, die eigenlijk niet zo gecharmeerd was van alle commotie voor haar kleine. Uiteindelijk kon het kuiken met vereende krachten weer op het dak geplaatst worden.

Ook de brandweer kon de afgelopen weken verschillende keren uitrukken voor de melding ‘dier op hoogte’, vaak ging het hier om een jonge meeuw die zich in een benarde situatie had gewerkt. Smalle hoekjes of netten op daken en balkons blijken hier veelal de boosdoener te zijn.


Maar wanneer moet je nu in actie komen om een jonge meeuw te ‘redden’ en wanneer kan je het beestje gewoon beter zijn of haar gang laten gaan? “Als het jong gezond is, hoef je niets te doen. Ook wij zullen niet komen om het jong weg te halen”, aldus de Dierenambulance.


Jonge meeuwen hebben ongeveer vijf dagen nodig om te leren vliegen en in de tussentijd houden de ouders het jong in de gaten. Meeuwen zijn beschermde dieren volgens de Wet natuurbescherming. “Als wij geen goede reden hebben om in actie te komen, dan mogen wij dat simpelweg niet doen. Natuurlijk helpen wij wel als het jong gewond is of als de ouders nergens te bekennen zijn. Wij brengen de meeuwen dan naar de vogel- of wildopvang”, leggen de medewerkers van de Dierenambulance uit.

Als het meeuwenjong niet gewond is, een volledig verenpak heeft (dus niet meer pluizig is) en hij is groter dan een A4-tje, dan kan je hem of haar gewoon lekker laten lopen. Het beestje is dan groot genoeg en komt er wel. “Zie je een jong op of langs een drukke weg, probeer hem dan te verplaatsen naar een veiligere plek. Wel dichtbij, zodat de ouders hem niet kwijtraken”, tipt de Dierenambulance.


De Dierenambulance raadt aan wel actie te ondernemen wanneer een pluizig jong diertje op straat loopt of in een binnentuin of op een balkon zit. "Probeer dan het meeuwenjong terug te plaatsen bij het nest. Lukt dit niet, is het jong gewond of zijn beide ouders spoorloos of verongelukt, neem dan contact op met Vogelopvang De Wulp of met de Dierenambulance.”


Aan de geluidsoverlast van zowel de piepende kuikens als de ‘schreeuwende' ouders in deze periode is weinig te doen. Maar zal de komende weken wanneer de jonge meeuwen uitvliegen, langzaamaan minder worden. "Het is lastig om jonge meeuwen voor je gevoel aan hun lot over te laten, maar als zij gezond zijn, dan is dat echt het beste om te doen”, besluit de Dierenambulance.

Afbeelding