Afbeelding
Foto: Dick Teske

Extra aandacht voor zwemmen in zee

De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) heeft afgelopen weekend diverse zwemmers uit zee gehaald, die in problemen waren gekomen. Nadat op zaterdag de gele vlag werd gehesen als waarschuwing, werd zondag op het Zuiderstrand de rode vlag gehesen in verband met gevaarlijke stromingen. Hoewel het advies dan is om de zee niet in te gaan, zochten vele strandgangers toch verkoeling in het water.

De HVRB moest zaterdag maar liefst tien mensen uit het water halen. De gevaren van het baden en zwemmen in zee blijkt nog niet bij elke strandganger ingebakken te zijn. Een simpele oplossing om erge problemen te voorkomen als je het water in gaat, is om je omgeving op de hoogte te stellen van je plannen. Drijf je te ver af of kom je op een andere manier in problemen dan kan er vanaf de kant sneller ingegrepen worden.

Om dit breder onder de aandacht te brengen, doet de gemeente Den Haag mee aan de landelijke campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’. De campagne moet zwemmers in open water bewust maken van de risico’s die dat met zich mee brengt en hen ertoe aanzetten hun gedrag aan te passen.


Nederland kent een rijke water- en zwemcultuur. Activiteiten in en om het water vormen een onlosmakelijk onderdeel van ons leven, zeker in het zomerseizoen. Als gevolg van bijvoorbeeld onverwachte stroming, temperatuurverschillen en/of een overschatting van de eigen zwemvaardigheid kúnnen zwemmers in open water (in zee maar ook in meren of plassen) echter in de problemen komen.

Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n honderd mensen in open water. Veel vaker nog redden hulporganisaties zoals de KNRM en Reddingsbrigade zwemmers die in de problemen zijn geraakt. ‘Veilig in en uit het water’ maakt mensen bewust van de risico’s van zwemmen in open water.


De campagne moet mensen aanzetten even te ‘checken’ onder welke omstandigheden zij het water in gaan en wie er mogelijk een oogje op hen houdt. Daarbij worden handelingsperspectieven geboden en worden tips gegeven wat te doen als je zelf of een ander toch in de problemen komt. Het gedrag en risicobewustzijn van zwemmers heeft de grootste invloed op het ontstaan én voorkomen van problemen in het water. De ondertitel van de campagne is dan ook ‘Veilig in en uit het water’.


De campagne wordt in aanloop naar de tweede ‘World Drowning Prevention Day’ op 25 juli extra onder de aandacht gebracht op de stranden van Scheveningen en Kijkduin. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.veiliginenuithetwater.nl.




Tips

Komt iemand in het water in de problemen? Zo kun je helpen:

* Roep om hulp, bel 112 of alarmeer een lifeguard.

* Gooi iets dat blijft drijven.

* Of steek iets uit dat kan worden vastgepakt.

* ‘Coach’ iemand naar de kant.

* Blijf naar de persoon in het water kijken, zodat je weet waar hij of zij is.

* Spring nooit zelf in het water. Dan kun je zelf ook in de problemen raken.


Onthoud ook deze drie belangrijke tips voor als je zélf in het water in de problemen komt:

* Raak niet in paniek.

* Ga op je rug drijven of gebruik iets dat je helpt drijven, zoals een voetbal.

* Roep of zwaai om hulp.

Afbeelding