Gemeente negeert uitspraak Raad van State

Ondanks het feit dat de Raad van State in 2021 het plaatsingsbesluit voor drie ORAC's in de Douzastraat vernietigd heeft, naar aanleiding van bezwaren van omwonenden, is de gemeente voornemens om de vuilcontainers weer op dezelfde plek te plaatsen.

Hiermee lijkt de gemeente de uitspraak van de Raad van State te negeren. Zowel de ChristenUnie/ SGP als D66 hebben daarom schriftelijke vragen hierover ingediend bij het college.

Zij willen onder andere weten waarom het college opnieuw voor deze locatie heeft gekozen en op welke termijn het plaatsingsbesluit gepubliceerd zal worden. Daarnaast willen zij inzicht in welke andere locaties er zijn onderzocht voor eventuele plaatsing van de ORAC's en waarom deze zijn afgevallen. Zij vragen zich tevens af of het college kan bevestigen dat er binnen 50 centimeter van de beoogde locatie een gasleiding loopt en of Stedin toestemming heeft gegeven voor de plaatsing van de containers op zulke korte afstand van de leiding.

Toch is het volgens uitgangspunten van de gemeente belangrijk om ORAC's op deze locatie te plaatsen, in verband met bijvoorbeeld de loopafstand naar de containers. De eerdere bezwaarmakers stellen dan ook voor om de containers op een parkeerplek tegenover de huidige locatie te plaatsen, maar de gemeente meldt dat hier een gasleiding loopt. D66 en ChristenUnie/SGP willen graag dat het college dit aantoont middels een kaart of tekening en willen weten of het college bereid is om met omwonenden naar alternatieve locaties te zoeken.

De vragen zullen waarschijnlijk pas na het zomerreces beantwoord worden door het college.