Makreel dominant op Visafslag


In Scheveningen, IJmuiden en Urk zijn de laatste maanden grote hoeveelheden makreel aangevoerd.

De flyshoot-kotters die in de Noordzee vissen, vingen in het Kanaal al mooie ladingen makreel en horsmakreel, maar sinds zij de Noordzee als werkterrein hebben, bestaat de helft tot soms driekwart van de vangst uit de vis met groen-blauwige rug.

Het feit dat de vis op zo'n grote schaal gevangen wordt, doet vermoeden dat het wel snor zit met het makreelbestand. De laatste jaren wordt ook bij de Faeröer en IJsland alsook voor de Noorse westkust volop makreel gevangen. Grofweg wordt ongeveer 25% aan dat bestand onttrokken zodat er voldoende overblijft voor roofvissen, dolfijnen en zeehonden.

De makreel die in de Scheveningse Visafslag wordt aangeland, gaat onder meer als versproduct naar Spanje, Portugal en Italië. Daar kan Noordzeemakreel op meer waardering rekenen dan in Nederland. Op vrijdag 17 juni noteerde de afslag een aanvoer van 17,6 ton. Maandag 20 juni was het weer raak met 15,1 ton makreel. Op de navolgende woensdag en donderdag werd respectievelijk 2 en 5,3 ton makreel verhandeld. Vrijdag 24 juni toen weer een aantal flyshoot-kotters aan de Scheveningse loskade lag, was er 17,5 ton van de vis voorhanden. De makreel is van een uitstekende kwaliteit en zeer geschikt voor de barbecue.