Afbeelding
Foto: JvC

Proef met robotstofzuigers in de thuiszorg

De gemeente Den Haag is een proef begonnen met robotstofzuigers in de thuiszorg. De sector kampt al enige tijd met een personeelstekort en de verwachting is dat robotstofzuigers de werkdruk onder de medewerkers kunnen verlichten.

Volgens wethouder zorginnovatie Kavita Parbhudayal is technologie geen doel op zich maar een middel om de kwaliteit van leven en werken te verbeteren. "Technologie moet bij mensen passen en niet andersom. Dat geldt net zo goed voor zorgontvangers als voor zorgverleners", aldus de wethouder. Ze ziet enorme kansen. "Niet alleen in de technologische vernieuwing zelf, maar ook in de veranderkracht die ondernemers, investeerders en kennisinstellingen in deze sector met zich meebrengen. Op die manier verwachten we zorg en ondersteuning slimmer te kunnen organiseren."

Tijdens de proef in Den Haag worden een jaar lang honderd robotstofzuigers ingezet bij mensen die hulp bij het huishouden ontvangen als onderdeel van de Wmo. De onderzoeksresultaten worden verwacht in het tweede kwartaal van 2023.